Okresní kolo Přeboru škol v šachu 27.11.2013 Kladno - postup obou družstev ZŠ Buštěhrad do krajského kola

Žákům I. i II. stupně ZŠ Buštěhrad se podařilo už podruhé za sebou postoupit do krajského kola Přeboru školu v šachu. Ve středu 27. listopadu se konal v Dělnickém domě v Kladně již potřetí turnaj, v němž se rozhodlo o nejlepších šachových družstvech základních a středních škol v okrese Kladno. Naši nejmladší obhajovali předloňské druhé a loňské první místo, starší se snažili navázat na loňské stříbro.

V kategorii 1.-5. tříd se zúčastnilo turnaje 8 družstev. Naší školu reprezentovali David Lang (5. třída), Ondřej Popovský (3.A), Lucie Dvořáková (5. třída) a Michal Hanzlík (3.B). V turnaji, v němž se střetl každý s každým, naši žáci předvedli v 27 partiích z celkových 28 bezchybné výkony a bez jediné týmové porážky bezkonkurenčně soutěž ovládli.

To starší žáci zažili drama až do poslední partie turnaje. Zde se utkalo 10 družstev švýcarským systémem. Až na zápas s papírově lepším Gymnáziem Kladno sice šachisté II. stupně naší ZŠ nezaváhali, přesto před závěrečným sedmým kolem v součtu zaostávali za sokem o druhé postupové místo ze ZŠ v Lánech o ½ bodu. Naši hráči zabojovali, získali v posledním kole plný počet bodů a už se jen v duchu modlili, aby i soupeř z Lán nezískal plný počet bodů. To se mu naštěstí nepodařilo, zaváhal na čtvrté šachovnici, kde uhrál jen remis a postupová radost Míši Nové (8. třída), Evči Vrbové (7. třída), Lukáše Malého a Martina Kindla (oba 7. třída) mohla propuknout naplno.

Všem našim hráčům děkujeme za vzornou reprezentaci školy, gratulujeme k postupu a držíme palce na krajském finále, které se koná v úterý 10. prosince v Neratovicích. V neposlední řadě nesmíme zapomenout poděkovat trenérům Sokol Buštěhrad a ŠŠAK při ZŠ Buštěhrad, kteří naše hráče dlouhodobě trénují a připravují.

Mgr. Václav Barták


29. listopadu 2013