Šachový turnaj

Ve čtvrtek 15. listopadu se v kladenském Dělnickém domě konalo okresní kolo základních a středních škol v šachu.

Celkem se turnaje zúčastnilo 26 družstev ve třech kategoriích (I. stupeň, II. stupeň a střední školy+učiliště) s více než 120 hráči. Pro postup do krajského kola bylo nutné umístit se nejlépe na druhém místě.

Po sedmi kolech systémem každý s každým po čtyřech partiích byli buštěhradští šachisté Matyáš Mayrhofer (5. třída), Ondřej Popovský (3. třída), David Lang (4. třída) a Lucie Dvořáková (4. třída) téměř bezkonkurenční a s 26ti výhrami z celkových 28 partií jasně obhájili loňské prvenství a postup do prosincového krajského kola v Neratovicích.

Starší kategorii zastupovali Michaela Nová (7. třída), Eva Vrbová (6. třída), Lukáš Malý (6. třída), Stanislav Hejl (9. třída). Konkurence byla této kategorii velká a při účasti de facto neporazitelného týmu Gymnázia Kladno (též s hráči ŠK Sokol Buštěhrad a bývalými žáky ZŠ Buštěhrad Lukášem Dvořákem a Martiny Tajovské), se v podstatě hrálo jen o jednu postupovou pozici.

Švýcarským systémem o sedmi kolech proklouzli naši starší hráči nad očekávání dobře, získali po gymnazistech nejvyšší počet bodů a díky většímu počtu bodů pomocných předčili ZŠ Amálskou a připojili se k účasti mladších na neratovickém krajském turnaji.

Výsledek je nesporně velkým úspěchem nejen naší školy ale také ŠŠ A. Karpova a hlavně šachového oddílu Sokol Buštěhrad.

Mgr. Václav Barták


16. listopadu 2012