Mezinárodní úspěch žákyně Anežky Kasalické

Česká společnost chemická a Royal Society of Chemistry pod záštitou České komise pro UNESCO vyhlásila v rámci Mezinárodního roku chemie 2011 soutěž pro žáky na téma Životodárná voda.
Voda je všude kolem nás – jsou jí plné řeky, přehrady a rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě se myjeme, ve vodě pereme své věci, v létě nás voda dokáže krásně ochladit. Pitné vody jsou plné regály v supermarketech a kdykoliv si vzpomeneme, pitná voda nám teče doma z kohoutku. Voda je jedna z nejběžnějších věcí, se kterými se den co den potkáváme.
Nezapomínáme někdy, kolik práce a úsilí stojí za tím absolutně normálním faktem, že vodu máme pořád k dispozici? Že bez správných chemických a fyzikálních procesů by většina z nás neměla pitnou vodu? Že jsou na světě místa, kde je voda obrovskou vzácností a vyvažuje se zlatem?

Tak znělo zadání výtvarné soutěže, do které se zapojili i žáci naší školy.

Společně jsme se přidali k dětem z celé Evropy a části Afriky. A vyhráli jsme. Do užšího výběru se dostaly práce Marie Sedelmayerové a Anežky Kasalické ze 6. třídy ZŠ Buštěhrad. Práce Anežky byla vybrána spolu se 14ti nejlepšími pracemi z celé ČR a bude zaslána Royal Society of Chemistry do Londýna, kde z nich bude připravena mezinárodní putovní výstava. Ta bude na 1 – 2 týdny instalována na podzim 2011 i v České republice.
Mgr. Lidmila Vošmiková

 


2. května 2011