Indiánky a indiáni z Buštěhradu

V sobotu 11. 9. 2010 proběhlo Národní finále Indiánské stezky ve Stráži pod Ralskem.
Co obnáší soutěž Indiánská stezka?
Jde o závod dvoučlenných hlídek, které běží po vyznačené lesní trati a cestou plní řadu zajímavých úkolů z oblasti přírody, ochrany kulturních památek a turistických a tábornických dovedností. Výsledek závodníků je dán součtem času a trestných minut za chyby na stanovištích. Závodí se ve čtyřech věkových kategoriích (7 – 19 let), délky tratí jsou od cca 2 do 5 km, každá kategorie má svoje úkoly z následujících: Abeceda táborníka, Astronomie, Dřeviny, Hmyz, Houby, Chráněné rostliny, Indiánská stezka (=překážková dráha), Léčivé rostliny, Les, Nerosty a horniny, Ohně, Ochrana přírody, Plazi a obojživelníci, Přírodní a kulturní památky, Ptáci, Ryby, Savci, Stavba stanu, Stopy, Střelba z luku, Střelba z praku, Topografie, Turistické, topografické a ochranářské (fenologické) značky, Uzlování.
Naši chlapci Adam Vrba a Štěpán Stolz z 4. třídy, nejdříve vyhráli 3. místo v okresním kole a děvčata Anežka Kasalická a Veronika Mňuková ze 6. třídy vyhrála 1. místo.
V Národním kole získala děvčata 1. místo a chlapci 2. místo.

Blahopřejeme indiánky a indiáni z Buštěhradu a přejeme mnoho dalších úspěchů.
Nejkrásnější je, že se nám podařilo u dětí vzbudit zájem o přírodu a ochranu přírody. Velkou zásluhu na tomto výsledku i p. uč. Jana Ručková, která žáky připravovala do okresního kola.
Touto cestou děkujeme i p. Ivě Hajnové za odvoz dětí na soutěž a příjemnou společnost na cestách.

Michaela Ludvíková, třídní uč. 3.tř.
 


13. září 2010