Postup do krajského kola v šachu v obou kategoriích

Dělnický dům v Kladně hostil 1.12.2016 regionální kolo v šachu školních družstev pro okresy Kladno a Rakovník. Naše škola v minulých letech zaznamenala v šachu velice dobré výsledky a po slibně obsazeném školním kole jsme postavili obě družstva jak pro starší, tak i mladší kategorii. V mladší kategorii nastoupili žáci třetích a druhých tříd Matěj Kučera, Ivana Růžičková, Jáchym Porš a Filip Hrubý. V kategorii starších nás reprezentovali žáci osmé třídy – David Lang, Josef Švec, David Strnad a dále Ondra Popovský ze šestky a Dan Havlata z devítky. Motivace pro borce a zároveň tlak byl obrovský, protože pouze dvě nejlepší družstva postupovali do krajského kola.

Pro neznalé šachu družstev je vhodné zmínit, jak vypadá systém turnaje. Školní týmy na každé kolo nasazují své čtyři borce, podle koeficientu ELO, který hodnotí výkonnost hráče. Na první šachovnici tedy sedí nejlepší hráč, proti němu nastupuje nejlepší hráč družstva protihráčů a stejně tak je to níže. Hraje se ideálně každý tým s každým, nebo v případě většího počtu týmů tzv. Švýcarským systémem, který proti sobě postaví týmy podobných kvalit. Zápasy se hrají na čas 15min pro každého hráče bez zapisování tahů. Za jedno kolo tedy může družstvo získat 4 body.

V kategorii mladších družstev se účastnilo 6 škol. Hrálo se tedy na 5 kol systémem každý s každým. Tři nejsilnější týmy – 7. ZŠ Kladno, ZŠ Buštěhrad a ZŠ Stehelčeves sváděly velice vyrovnané souboje. Ostatní týmy jejich tempu nestačily. S nejtěsnějším rozdílem 0,5 bodu, tedy hodnotou jedné remízy zvítězila 7. ZŠ Kladno s 14ti body. ZŠ Buštěhrad i ZŠ Stehelčeves získaly po 13,5 bodech, ale díky pomocným bodům jsme dosáhli na druhé místo a tedy i vytouženého postupu. Neporažen zůstal z našeho týmu Filip Hrubý hrající na čtvrté šachovnici, který zvítězil ve všech svých pěti zápasech. Více informací a průběh celého turnaje naleznete na: http://chess-results.com/tnr251379.aspx?lan=5.

V kategorii starších se účastnilo 11 škol a byl tedy využit Švýcarský systém o sedmi kolech. Turnaje se mimo soutěž účastnilo i Gymnázium Mladá Boleslav, které přivezlo velmi kvalitní hráče, mělo nejvíce bodů - 24 a jistě přispělo k zvýšení úrovně turnaje. V bodujících družstvech byla nejúspěšnější ZŠ Lány, které přivezla i dva nejlepší šachisty turnaje – sourozence Přibylovi - ELO 1907, 1806 a která získala celkem 21 bodů. Hned za nimi skončila na druhém postupovém místě naše škola s 19ti body a na třetím místě 1. ZŠ Kladno s 17ti body. Nejlépe bodujícím hráčem našeho družstva s 6 body na druhé šachovnici byl David Lang a těsně za ním na první šachovnici Ondřej Popovský 6,5b. Více informací a průběh celého turnaje naleznete na: http://chess-results.com/tnr251377.aspx?lan=5.

Děkujeme organizátorům za skvělý turnaj a všem studentům za vzornou reprezentaci školy a přejeme mnoho dalších úspěchů v krajském kole, které se bude konat 14.12.2016 v Neratovicích.

Michal Štohanzl

 


5. prosince 2016