Masopust ve škole

Zhruba od třináctého století je únor spojený s oslavami masopustu. Začíná od Tří králů a končí Popeleční středou. Patří k němu maškary, tancovačky, hostiny, rozpustilost. Tento zvyk je u nás neustále oživován a udržován. Nejrozšířenější je průvod maškar, které obcházejí vesnicí nebo vyhrazeným územím. Doprovází je muzika. Maškary tančí, zpívají, nechávají se hostit různými dobrotami a pitím.

Žákovský parlament proto vyzval všechny třídní kolektivy, aby se v duchu udržení těchto lidových tradic, pokusily o zhotovení tradičních masek a uspořádaly jejich defilé v areálu školy. Vyhlídky na úspěšné uskutečnění této akce byly spíše pesimistické. O to větší byla radost, když se 23.2.2016 během velké přestávky zaplnilo přízemí staré budovy záplavou masek, co pospíchaly do tělocvičny, protože nepříznivé počasí neumožňovalo obchůzku venku. 

Žáci z obou budov pak vytvořili průvod s řadou zajímavých, nápaditých maškar a nastala trojnásobná obchůzka tělocvičnou. Kdo masku neměl, snažil se na poslední chvíli alespoň o improvizaci… Bylo s tím spojeno hodně úsměvů i veselí. A že nehrála hudba? A že nebyly koblihy? Nevadí, budou příště! Budou určitě, protože první pokus o pořádání školního masopustu se vydařil a zadané úkoly byly aktivní účastí mnoha žáků splněny! 

Členové parlamentu velmi děkují především vyučujícím z druhého stupně školy za jejich přítomnost, podporu, pomoc, zhotovení fotodokumentace a filmového záznamu.

 

25. února 2016