Adventní Drážďany 12.12.2014

Dne 12.12.2014 vyměnila skupina 43 nadšenců za doprovodu 4 členů pedagogického sboru školní lavice za sedadla autobusu a za úsvitu jsme vyrazili vstříc novému dobrodružství k našim severním sousedům do překrásného města Drážďany.

Drážďany jsou městem s nejstarší tradicí vánočních trhů a v době adventu zde lze najít stánky se svařeným vínem, dětským punčem, sladkou štolou a grilovanými klobásami na každém náměstí.

Cílem našeho výletu ale nebyly jen vánoční trhy a nakupování, jak je zvykem pro řadu jednodenních zájezdů do Drážďan. My jsme se rozhodli spolu s českou průvodkyní poznat historii tohoto zajímavého města, navštívit Zwinger, udělat procházku v historickém centru se zastaveními u jednotlivých význačných míst a v neposlední řadě navštívit vánoční trhy a nákupní centrum.

Náš výlet jsme započali v Zwingeru. Zwinger je komplex barokních staveb, který v jednotlivých pavilonech ukrývá cenné sbírky: výtvarná díla středověkých mistrů v Obrazové galerii, míšeňský porcelán a sbírky hodin, historické techniky, měřících přístrojů a vědeckých instrumentů v Matematicko-fyzikálním salóně. Vzhledem k tomu, že obdobný nápad mělo i hodně jiných školních výprav, z důvodu nedostatečné kapacity jsme se k naší lítosti nedostali do Obrazové galerie. Zato další dva zbývající pavilony byly volnější, a tak jsme se alespoň tam mohli pokochat krásnými sbírkami.

Po návštěvě muzea nám vyhládlo, a tak jsme se šli najíst na největší drážďanský vánoční trh - Striezelmarkt. Kromě jídla a pití jsme mohli zhlédnout i řadu krásných tradičních rukodělných výrobků. Věřím, že si děti nakoupily různé maličkosti na památku pro sebe či své nejbližší.

Po zdravotní přestávce následovala prohlídka města s průvodkyní. Děti zaujal především známý kostel Frauenkirche, který byl 13.2.1945 spojeneckým letectvem zcela rozbombardován. Zbytky z kostela byly rozebrány na kousky, jednotlivé díly očíslovány a použity k následné rekonstrukci kostela, která trvala celých 60 let. Původní části jsou dobře viditelné, neboť jsou tmavé, nové části jsou světlé. V rámci prohlídky jsme dále viděli slavnou Semperovu operu (Semperoper), Rezidenční zámek (Residenzschloss) a Knížecí průvod (Fürstenzug) – ohromnou fresku složenou z kousků porcelánu na zdi drážďanského zámku.

Na závěr jsme dali ještě trochu komerční zábavy, a sice návštěvu obchodních domů a nákupní třídy. Takže nejen milovníci historie, ale i milovníci nakupování si přišli na své. Soudě podle velkého množství papírových a igelitových tašek v rukách dětí nám měly i německé obchody co nabídnout.

Se tmou jsme nastoupili zpět do autobusu a vydali se značně unaveni a plni dojmů na cestu zpět domů. Věřím, že tato výprava byla úspěšná a splnila očekávání všech a že se spolu opět brzy vydáme poznávat jiné cizokrajné končiny.

Tereza Šeborová

 

6. ledna 2015