Velké pasování prvňáčků na čtenáře v knihovně Buštěhrad

Od začátku školního roku se děti v prvních třídách postupně učí hlásky a v druhém pololetí všichni umí číst. Proto jsme se s kolegyní a paní knihovnicí domluvily uspořádat pasování prvňáčků na čtenáře, které bylo pro děti velkým překvapením. Děti nevěděly, co je v tento den čeká. Měly být slavnostně oblečeny, musely mít připravený čtenářský deník a s sebou dobrou náladu.
Co je to vlastně čtenářský deník?

Prvňáčci mají své vlastní čtenářské deníky, do kterých si zapisují každý měsíc knihu, kterou přečetli a doplňují jí obrázkem, který se týká přečtené knihy. Naší první knihou byla Malované čtení od Josefa Havla.

Dne 8. února jsme se všichni vydali do místní knihovny, kde nás paní knihovnice seznámila s řádem a provozem knihovny. Děti nadšeně předčítaly texty z neznámých knih, zazpívaly písničku o prasátku. A nakonec je čekalo pasování, které probíhalo jako v dávných dobách při pasování rytířů. Děti měly nejdříve v očích strach z neznáma, ale po skončení obřadu měly na tvářích úsměv a domů si odnesly nejen velký zážitek, ale i sladkosti od paní knihovnice a průkazku do knihovny.

M. Ludvíková a Mgr. V. Tichá

 

13. února 2013