Svatý Martin ve 2.A

11. listopad je den, kdy končí sklizeň a práce na polích a otevírá se nám další roční období – zima.

Legenda o svatém Martinovi vypráví, že jako mladý pán musel nedobrovolně vstoupit do císařské armády k jezdectvu, kde se musel zúčastňovat vojenských bitev. Jednou potkal chladem třesoucího se žebráka. Martin se s ním podělil o polovinu svého pláště, aby ho ochránil před zimou. Následující noci po tomto dobrém skutku, který vykonal, měl zvláštní vidění ve snu, kde se mu zjevil onen žebrák v podarovaném plášti a vyčítal mu nesmyslnou bojovnost s vojsky.
Mírumilovný Martin usoudil, že musí žít jiným a lepším životem. Tak se stalo, že odešel od vojska. Stal se dobrým poustevníkem, který pomáhá chudým a zároveň ochraňuje zvířata. Protože se o něm jako o bývalém dobrém vojákovi hodně mluvilo, často bývá vyobrazován na koni s půlkou vojenského pláště a žebrákem, stává se tak patronem – představitelem vojáků.

Martin je uctíván jako ochránce koní. Často si ho připomínáme se známou pranostikou :

„Svatý Martin přijíždí na bílém koni“. Pranostika nám jednoznačně připomíná, že se blíží čas zimních večerů. I my jsme si ho v pátek také připomněli, nejenom touto básní,ale i krásnými obrázky, které jsme ve třídě vytvořili.
Na svatého Martina, prý už zima začíná.

Bílý mokrý sníh leží na polích.
Prý přijede na koni podkovami zazvoní.

A ten kůň je sníh, leží na polích!

Mgr. Milena Maršnerová
 

 

11. listopadu 2012