Slavnostní otevření šachové školy při základní škole

Šachová škola Anatolije Karpova
není od 20.1.2012 pouhým snem každého šachisty Buštěhradu, ale skutečností. Šachový velmistr Anatolij Karpov navštívil naši školu a za účasti nejvýznamnějších českých šachistů v čele s Janem Smejkalem, žáků šachového kroužku vedeného ing. Václavem Bukem, trenérem šachistů Sokola Buštěhrad Mgr. Pavlem Bukem, a dále pak europoslance a prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka, náměstka hejtmana Ing. Marcela Kníže, starostky města Buštěhrad Ing. Jitky Leflerové, ředitele Památníku Lidice JUDr. Milouše Červencla, dalších hostů, nespočtu novinářů i České televize, podepsal Anatolij Karpov zakládací listinu první české šachové školy, která ponese jeho jméno.

Ve vyzdobené šachové učebně přivítaly Anatolije Karpova žákyně tanečního a pěveckého kroužku paní učitelky M.Sedelmayerové a za doprovodu kytary zazpívaly několik českých písniček a oblíbenou ruskou Kaťušu. Před podpisem všech důležitých dokumentů zazněly proslovy hostů i samotného velmistra, který projevil radost nad tím, že i v Čechách, kam rád jezdí, a kde má mnoho přátel, bude existovat šachová škola, která ponese jeho jméno.
Ještě, nežli se Anatolij Karpov octl v obležení dětí, které si přály jeho podpis, dostal jako upomínku na naši školu jednu z nejúspěšnějších výtvarných prací roku 2011, kterou pod vedením paní učitelky L. Vošmikové namalovala žákyně Alžběta Fialková ve 2. třídě.

Po nezbytném fotografování a rozhovorech s novináři si Anatolij Karpov prohlédl školu a po obědě, kde ještě podepisoval pamětní listy, odejel i s dalšími šachisty do Lidic.
Školu si prohlédli i ostatní hosté. Mnozí z nich ocenili příjemné klima školy a krásnou výzdobu. Vladimí Remek se vinou novinářů při prohlídce školy opozdil a při hledání ostatních jej poznali žáci třetí třídy a zahrnuli otázkami. A protože na mnoho odpovědí nebyl již čas, tak se bývalý kosmonaut společně se žáky nechal vyfotografovat a přislíbil, že nás na jaře opět navštíví.

Při nezbytném loučení mnoho hostů projevilo zájem opět se do naší školy podívat. My jsme byli rádi, že se všem u nás líbilo. Čeká nás hodně práce, abychom všichni, nejen šachisté, dokázali, že jsme jména Anatolije Karpova hodni. Záleží opravdu jen na výsledcích naší práce, aby nás Anatojil Karpov i další hosté rádi a často navštěvovali.

Mgr. Věra Sklenářová, ředitelka školy

 

21. ledna 2012