Pekelná kuchyně

Ve škole proběhl další z celoškolních projektů. Druháci měli téma - "Zdravý životní styl". Název našeho projektu byl - PEKELNÁ KUCHYNĚ. Do projektu se děti pustily s nadšením. Nemohly se dočkat vaření a stolování. Tentokrát dětem hodně pomohly maminky, které společně s dětmi vymyslely jídelníček, nakoupily suroviny a poradily dětem pracovní postup. Ve čtvrtek děti přišly do školy vyzbrojeni noži, prkénky, zástěrami, vázami, ubrousky, ubrusy a hlavně množstvím surovin.
Nejdříve jsme společně pohovořili o zdravém jídelníčku. Proč vlastně zdravě jíst? Proč nepít sladké limonády? Proč je nejzdravější čistá voda? V čem je kolik cukru? Jestli je zdravější smažené jídlo nebo čerstvá zelenina? Děti to ovládaly perfektně, tak věřím tomu, že tyto zásady budou dodržovat.
Pak už konečně přišlo na řadu vaření. Děti připravily - zeleninové a ovocné špízy, jahodovou polévku, zeleninový salát servírovaný v mističce z listu ledového salátu, zeleninová zvířátka, ovocný dort s piškoty, pindruše (houbičky z vajíček a rajčátek), nealkoholické mojito, lízátka z okurek a lučiny, šunkové šneky, jednohubky z piškotů a jahod. Jídlo bylo perfektně připravené, barevné a velmi chutné.
Všechno připravené jídlo jsme přenesli do jídelny, kde děti slavnostně prostíraly stoly. Každý tým měl svou barvu. Kuchtíci měli čepiče a trička v týmových barvách. Někteří dokonce prostřeli stůl v těchto barvách. Pak už následovala prezentace jednotlivých skupin. Mluvčí týmu představil své jídlo, zhodnotil práci týmu a pohovořil o tom, proč je jejich pokrm zdravý.
Vše hodnotila porota v zastoupení vedoucího stravování - pana Radka Zemana. Pan vedoucí byl velmi mile překvapen, co všechno dokázaly děti vytvořit.Odměnou vítězů bude pečení koláče ve školní jídelně pro všechny strávníky. Už se na něj těšíme.

M. Maršnerová, D. Odvárková vyučující 2. tříd

 

23. června 2011