Přebor školy v šachu

Ve čtvrtek 4. listopadu se tělocvična zaplnila sportovci, na které nečekaly ani míče, ani hokejky, ale dvě řady stolů se šachovými figurami a hodinami. Učitelé Petr Sejkora a Martin Tancoš se postarali o propagaci a výběr přihlášek, takže po registraci všech 58!! účastníků zahájila paní ředitelka 4. ročník Přeboru školy v šachu.
Hrály se dva turnaje - zvlášť pro 1. a pro 2. stupeň. Každý sehrál 7 partií, nasazování soupeřů řídil počítač, na hladký průběh turnaje dohlédli jako rozhodčí členové šachového oddílu Sokol Buštěhrad Honza Šáfr, Václav Buk a Pavel Buk.
Po poledni bylo sehráno všech 196 partií.
Turnaj 1. stupně s 23 účastníky ovládly dívky, kterým konkuroval jen zkušený Adam Fialka. O vítězích rozhodlo až poslední kolo. Novou přebornicí 1. stupně se stala Eva Vrbová (6 bodů), která se za rok hraní a trénování v šachovém oddíle výrazně zlepšila. Na 2. místě skončila jako nováček také se 6 body Martina Tajovská a na 3. místo se probojovala loňská vítězka Anička Leuchterová (5 bodů). Nejlepším chlapcem byl 4. Adam Fialka, který jako jediný porazil vítězku. Mezi převahou páťáků se prosadila i jedna z nemladších účastnic, Lucka Dvořáková z 2. třídy, která se 4,5 bodu obsadila 5. místo.
Turnaj 2. stupně měl jasného favorita, trojnásobného přeborníka Kubu Krupičku. Kuba byl ohrožen pouze v partii s Honzou Macíkem, jinak si se všemi soupeři poradil a s plným počtem 7 bodů se stal přeborníkem školy i počtvrté! V boji o 2. místo uspěl Honza Macík, který prohrál jen s vítězem. Z pětičlenné skupiny hráčů s 5 body měl nejlepší pomocné hodnocení Jirka Musel, který se radoval ze 3. místa. Nejlepší dívkou se s 5 body (celkové 4. místo) stala opět Ája Krupičková. Diplom za 2. místo získala Eliška Müllerová (3,5 bodu) a 3. místo vybojovala Markéta Vřešťálová (3 body).
Turnaj se všem líbil, další příležitostí změřit šachové síly bude 35. ročník žákovského turnaje O putovní pohár města Buštěhradu v sobotu 18. prosince v Sokolovně.

Pavel Buk

 

 

22. listopadu 2010