Křest knihy Přemysla Veverky v Lidicích

K příležitosti slavnostního zahájení sezóny 2009 v Památníku Lidice měli možnost vybraní žáci, kteří se podíleli na soutěži Lidice 21, zúčastnit se slavnostního křtu knihy Přemysla Veverky Poutníkův lidický průvodce. Ukázky z knih četl Josef Somr a byl zde rovněž přítomen předseda PS ČR Ing. Miloslav Vlček. Tato kulturní akce v nás zanechala hluboký kulturní zážitek.

Zde jsou reflexe našich žáků

Na křtu knihy Přemysla Veverky v Lidicích se sešla velmi zajímavě složená skupina odlišných lidí, mezi kterými jsme byli i my, žáci Základní školy Oty Pavla Buštěhrad. Velmi se mi líbilo povídání, které jsem mohla vyslechnout od lidí, se kterými bych se asi za jiných okolností nikdy nesešla. Zajímaly mě názory těch lidí, protože to bylo naprosto jiné, než když si o této události povídáme s učiteli nebo žáky. Bylo to jiné, zajímavé a pozoruhodné. Samozřejmě mě nadchl přednes pana Josefa Somra, který na ukázku přečetl asi dvě kapitoly knihy, která se zde právě křtila. Jeho předčítání nebylo nudné, jeho charismatický příjemný hlas mě donutil poslouchat obsah čteného. Pan spisovatel Přemysl Veverka to napsal zajímavě, do jedné osoby dal dva charaktery – mladého a starého poutníka. Mladý se ptá a starý moudrý mu vysvětluje a vypráví o vypálení Lidic.

Toto kulturní zpestření se mi opravdu moc líbilo a ráda bych se opět nějakého podobného zúčastnila.

Kristína Jirotková 9. třída

V Lidicích mě nejvíce zaujala kniha Přemysla Veverky Poutníků Lidický průvodce. Jsou v ní informace, které jsem nevěděl a ani v dějepise jsme je neprobírali tak důkladně.V ní jsou fotografie Lidic před 2. světovou válkou a po 2. světové válce. Z knihy je cítit utrpení, které občané Lidic zažili. Bylo by dobré kdyby si každý člověk na celém světě přečetl tuto knihu, aby se už nikdy nemohla tato tragédie opakovat. Při čtení úryvku z této knihy mi běhal mráz po zádech. Nikdy nepochopím, jak se takového zvěrstva mohli dopustit lidé na lidech a zvláště na nevinných dětech.

Tomáš Vřeštál 8. třída

 

6. dubna 2009