Návštěva z Peru

Úterý 15.dubna se pro naši školu stalo dlouho očekávaným dnem, na který se žáci celé školy pod vedením vedoucí vychovatelky paní Holeyšovské pečlivě připravovali.

Již od roku 2004 probíhá mezi peruánským Haparquile a naší školou čilá korespondence, kterou zprostředkovává paní doktorka Vilímková, autorka knihy o  životě peruánských indiánů „Děti Inků“. Vzájemné dopisování a výměna dětských kreseb postupně vyústila v organizování sbírek na zajištění základního vzdělání pro peruánské indiány, o které se jejich vláda ani jiné instituce nestarají. Ti nejšťastnější z nich získali své „kmotry“, kteří jim uhradili cestu a několika týdenní pobyt v České republice. V naší škole pobyli jedno dopoledne. Žáci osmé třídy je uvítali v národních krojích chlebem a solí. Poté následovalo krátké vystoupení a povídání o životě v horské vesnici v Peru. Usměvaví Peruánci, kteří se rychle naučili česky pozdravit a poděkovat, nadchli nejen žáky, ale i buštěhradské rybáře, kteří jim umožnili vylovit rybu  v místním rybníce.

Po obědě ve školní jídelně, kde jim velmi chutnalo, pak pokračovali prohlídkou Lidic.

Tato návštěva byla velkým přínosem nejen pro samotné skromné Peruánce, ale zejména pro naše děti, které svoje dárečky předaly konkrétním dětem, zažily radost z obdarovávání a sounáležitost s lidmi odlišné kultury i rasy.

Mgr. Věra Sklenářová
ředitelka školy

 

15. dubna 2008