Březen u Krtečků

V měsíci březnu jsme pracovali s integrovaným blokem Cestování a Kniha je můj kamarád.

V integrovaném bloku Kniha je můj kamarád se děti naučily, jak mají zacházet s knihou a také jak pracovat s encyklopedií. Společně jsme si roztřídili knihy podle žánru a seznámili se s některými ilustrátory dětských knížek. Dětem se velice líbila námětová hra Na knihovnu, přinesly si k této hře i vlastní knihy, které si  půjčovaly a prohlížely.

Také jsme se byli podívat v naší městské knihovně, kde na nás čekala velice příjemná a ochotná paní knihovnice, která kluky a holčičky seznámila s prostředím knihovny, vysvětlila jak se zde mají děti chovat a připomněla na šetrné zacházení s knihou. Přečetli jsme si i z vybrané knihy krátkou pohádku. Na závěr naší návštěvy paní knihovnice od nás dostala obrázky, které jsme pro ni nakreslili. Všem se nám tam velmi líbilo.

A protože by si děti chtěly knihy už umět samy opravdu číst, tak jsme se hned příští den seznámili s dalším písmenkem, tentokrát s písmenkem „ K“. Písmenko si vybarvily, snažily se ho opsat a nakreslily předměty, které na toto písmenko začínají. Naučili jsme se báseň Hrajeme si s písmenky.

Na začátku března nás v mateřské škole navštívil pan J. Bílý se svým hudebním pořadem Projdeme se po ZOO. Seznámil nás s některými zvířátky, které žijí v ZOO a naučil nás o nich krásné písničky. Máme je ve školce na CD, tak si je můžeme kdykoliv zazpívat. Nejvíce oblíbená je písnička Želva, Morče a nebo Řekni slone.

V pondělí 23. března jsme měli ve školce další milou návštěvu. Byli to sokolníci , kteří nám na naší zahradě ukazovali výcvik dravců. Poutavé vyprávění, ukázka výcviku a dokonce podržení opravdového dravce na kožené rukavici, byla pro nás všechny velkým zážitkem.

Kočárková

 

4. dubna 2011