Březen u Berušek

Tento měsíc jsme s dětmi "cestovaly", určovaly kudy a jakým způsobem se pohybuje auto, loď, letadlo...

Venku jsme s dětmi pozorovali provoz na silnici a využili jsme této příležitosti, abychom si připomněli, jak je důležité rozhlížet se před přecházením vozovky a proč si nemůžeme na silnici hrát. Děti se naučily o dopravních prostředcích zpívat a říkat říkadla. Např. říkadlem "Letí letadlo"napodobovaly jeho pohyb, při"jízdě vlakem" zpívaly píseň "Vláček" a pak si z papíru vystřihly"vagónky", které nalepily za vláček. Naučily se píseň "Tú, tú, auto". Líbila se jim pohybová hra "Na barevná auta", při které dodržovaly určená dopravní pravidla, zejména být ohleduplný při jízdě, jet a zastavit na určený signál. Vyslechly si příběh o "Neználkovi", jak letěl s Malíčky balonem. Všechny děti si vytvořily svého "Malíčka"z papíru a posadily ho do balonu, který se stále ještě vznáší v naší třídě.

    Další dva týdny se pro děti stala "kamarádem kniha". Děti si z domova nosily své nejmilejší knížky a ve třídě jsme si z nich vytvořili malou knihovnu, ze které jsme si denně vybírali několik knih, které jsme si společně prohlíželi a četli z nich. Před prohlížením knih si děti umyly ruce a hned hlásily:"Už je mám čisté". Zájem o knihy u dětí vzrůstal po poslechu básní a pohádek, se zájmem určovaly podle obrázků, zda patří do pohádky "Perníková chaloupka, Červená Karkulka, Křemílek a Vochomůrka".... Po vyslechnutí melodie (na housle)"Z mechu a kapradí" hned děti volaly: " To je Křemílek a Vochomůrka". Soustředěně poslouchaly"Jak hráli maličké víle". Také zkoušely několik obrázků z jedné pohádky řadit za sebou, jak se děj odehrál, nebo určovaly, která postava je v ní hlavní. Vystřihovaly z časopisů obrázky, které si potom nalepovaly do "knížek", které si sami vytvářely.

    Děti znají knihy z naší třídní knihovny a tak si"zásobovaly svou knihovnu, která měla denně otevřeno". Tento zážitek umocnila naše návštěva v Městské knihovně v Buštěhradě, kam nás pozvala paní Mgr.Čermáková. Některé děti  v knihovně nebyly poprve.

    Začátkem posledního týdne nás mile překvapili svým výstoupením dva sokolníci z Prahy, kteří nám předvedli, co umí, jak létají a loví dravci a sovy.

    V závěru měsíce jsme otevřeli téma"Hudba a divadlo". Děti poslouchaly různé zvuky ve třídě i venku."Muzicírovaly" na dětské hudební nástrojky, zpívaly"Travička zelená, Kočka leze dírou"...Písně  provázely děti  i při cvičení - běhaly při písni"Já mám koně", v dřepu"se batolily" Káčátka, nebo"plavaly Ryby". Hrály pohybovou hru "Na vlka a ovečky", naučily se taneček "Pásla ovečky", které si potom vytvořily z vaty a nalepily  na zelenou papírovou trávu. Zahrály si divadelní pohádku s písní "Budulínek".

    Na školní zahradě děti objevily sedmikrásky a pampelišky. O nich už si také umí zazpívat. Už teď se  těšíme na pokračování s hudbou a divadlem.

 Jana Neumannová

 

3. dubna 2011