Na exkurzi v Teplicích

Kaktusářská sezóna je již uzavřená, ale péče o rostliny nekončí. Především výsevy a malé semenáčky si v tuto dobu zasluhují velkou pozornost. Světla během dne ubývá, venkovní teploty klesají, a tak se věšina kaktusových "miminek" stěhuje do vytápěných skleníků, zimních zahrad nebo obytných částí domů.

Přes nepřízeň počasí jsme se vydali 17. října 2009 v 9,00 hodin na cestu za poznáním a navštívili soukromou sbírku v Teplicích.

Že bude zvláštní jsme zjistili ihned po příjezdu k vlídnému panu kaktusáři. Na děti čekalo po dlouhé cestě posezení v soukromí s pohoštěním, odborná přednáška o sukulentních rostlinách, dárky v podobě živého i výsevního materiálu. Pak už následovala prohlídka sbírky, na kterou se všichni těšili nejvíce. A bylo nač se dívat. Množství výsevních misek v policích a regálech upoutávalo pozornost všech.  5 000 kusů prodejních rostlin a další tisíce semenáčků, které čekají na své nové majitele. Všichni využili možnost a zakoupili si za velmi výhodnou cenu kaktusy podle vlastního výběru. Tím potěšili nejen sebe. ale přispěli i na provoz občanského sdružení Fokus. To nabízí programy a služby dospělým lidem, kteří onemocněli duševní nemocí (www.fokusul.cz).

Ani v autě nebyla cestou zpět nikomu dlouhá chvíle. Vyprávělo se o zajímavých místech, která jsme míjeli nebo nám byla orientačními tabulemi nabízena. Skanzen v Třebízi, kamencové jezero u Mostu, Hněvín, Zoopark v Chomutově.

Možná se na některých zastavíme, až pojedeme do Teplic na velkou jarní výstavu.

Děkuji panu B. Doušovi z Buštěhradu za významnou organizační pomoc a sponzorské zajištění dopravy.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

17. října 2009