Podzim v Památníku Lidice

"Jedeme na výlet!" Takovéto výkřiky se po obědě ozývaly ve vestibulu staré školy. 

Cestou do Památníku Lidice se děti potěšily s bílým pejskem na plotě, pozdravily zahradnice v čele s paní Beranovou v Růžovém sadu a než se kdo nadál, stály ve výstavní síni Pod Tribunou.

Zde už si spořádaně a v tichosti prohlížely kresby akad. malířky Z. Landové s názvem "Příběhy odvahy a zrady", ale i další materiály a viděly film. Po odpočinku u rybiček na nádvoří před muzeem se celá skupina přesunula do prostor In Memoriam kde si ( s nutným výkladem) prohlédla další výstavu "Zmizelé a nalezené osudy".

Následovala chvilka posezení na sluníčku a dlouho očekávaná procházka k sousoší dětí. Tam žáci položili své tři nejoblíbenější plyšáčky mezi ostatní hračky, uctili památku zavražděných dětí a za přítomnosti faráře Sebastiena z brazilských Lidic a dalších duchovních, zazpívali jednu z nových písniček, kterou symbolicky oznámili, že podzim už  opět přišel.  

Díky ochotné paní překladatelce se rozpovídaly obě strany návštěvníků o mnohém. Setkání právě na tomto místě bylo náhodné, nečekané, pro obě strany překvapivé a plné zajímavých informací. Umocnilo všechny dojmy a děti se k němu vracely během své pěší cesty zpět do školy. (30.9.2013)

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

30. září 2013