Svatý Martin 11.11.2012

Podzim je v plném proudu. Dnes má svátek Sv. Martin, a tak nastala příležitost pro děti velké i malé, aby si užily obnovenou tradici. Nejdříve si ale přítomní připomněli zvláštnosti podzimu, lidové zvyky, básničky i písničku, vztahující se k tomuto ročnímu období.

Svatomartinský průvod, který byl plný lampionů různých tvarů, barev a provedení, vedli čtyři světlonoši s loučemi ze Žižkova náměstí v Buštěhradě až k rybníkům. Tam všichni shlédli krátké divadelní představení se svatým Martinem, který opět přijel na bílém koni. Místo bílého sněhu a vánice ho ale dnes provázela bílá mlha a drobné mrholení.

To vůbec nevadilo natěšeným dětem, které zvládly nejdříve hledání sladkého pokladu s výbornými rohlíčky, a pak se daly do pouštění martinských světélek.

Dětem přinesla tato činnost mnoho emotivních zážitků a nenásilně podporovala ochranu našich tradic, jejich upevňování a zapojila je do kulturního dění ve městě. (Rozvoj občanských kompetencí.) Zdařilou akci pořádalo Rodinné centrum Pelíšek Buštěhrad, kterému patří za bezchybnou organizaci velké poděkování.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

11. listopadu 2012