V kavárně

Společenské chování i návyky si děti přinášejí z domova, další získávají ve škole, skupině svých vrstevníků, na sportovištích a dalších místech. Některá pravidla znají z ústního podání, ovšem co se neověří v praxi, jakoby nebylo.

Sychravé čtvrteční odpoledne 1. 12. 2011 přímo lákalo k cestě do útulného a teplého prostředí, kde se nabízela možnost vše vyzkoušet.

Proto se děti ze souboru Duha vydaly v odpoledním čase na procházku ulicemi města s cílem navštívit místní kavárnu pro dříve narozené a zjistit, zda se svými teoretickými znalostmi obstojí ve společnosti dospělých. Správně vstoupit, pozdravit, odložit si kabát, požádat personál o pomoc při hledání volného místa, objednat si nápoj, zákusek, zaplatit a umět se rozloučit. To byly jednoduché úkoly, které se dařilo v mnohých případech plnit s velkým úsilím, ale výborným výsledkem. Některé děti byly v podobných prostorách prvně v životě a zaslouží si velkou pochvalu. Kavárnou se neslo jejich švitoření, vyprávění bylo milé a vtipné, zapojovaly se do hovoru s ostatními návštěvníky a chovaly se zcela dospěle. Doba, která byla určena k návštěvě, proto rychle uplynula. Děti ale mají nyní možnost překvapit své rodiče tím, co nového poznaly.

Děkujeme paní ředitelce DPS S.Šumné i ostatním zaměstnankyním, které kavárnu provozují, za milé a vlídné přijetí, přítomným hostům pak za shovívavost a trpělivost.

Další fotografie k článku jsou ve fotogalerii.

Anna Holeyšovská

 

1. prosince 2011