Adventní zpívání

Když v odpoledních hodinách 30. 11. 2010 vystoupila skupina dětí ze školního autobusu v Lidicích, vykouklo nad Památníkem Lidice sluníčko z šedých mraků, jakoby se chtělo zvědavě podívat na klidnou, tichou, zasněženou pláň a zjistit, zda i tady panuje adventní čas.

V prostoru pod muzeem byla proto dobře vidět tmavá silueta pomníku dvaaosmdesáti zavražděných dětí, nepřehlédnutelná, choulící se k sobě v záplavě sněhu a ledu.

Právě do těchto míst přišly družinové děti, aby za přítomnosti rodičů a významných hostů vzpomněly a symbolicky oznámily, že začalo adventní období, plné očekávání, tajných přání i tužeb, patřící především dětem a lidem dobré vůle. 

Tiše zazpívaly několik vánočních písní, koled a nezapomněly ani na malé slovní taškařice. Pak zapálily první svíčku na adventním věnci a navzdory zlovůli, která se v místě sousoší před několika dny odehrála, položily kytičku na místo, ze kterého odcizil jednu ze soch malého dítěte. dosud stále neznámý vandal.

Děkuji  řediteli Památníku Lidice JUDr. M. Červenclovi za veškerou vstřícnost a možnost uspořádat vzpomínkové adventní zpívání na tomto významném místě. 

Děkuji panu P. Horešovskému a paní Ing. J. Müllerové za fotografie k článku.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

30. listopadu 2010