Školní letecký zájezd 2019 - Londýn, Oxford, Brighton

Skupinka žáků naší školy vyrazila v termínu 30.9. – 3.10. 2019 na školní letecký zájezd do Londýna, Oxfordu a Brightonu objevovat krásy Anglie, a samozřejmě si ověřit své znalosti a dovednosti v anglickém jazyce.

Navštívili jsme nejznámější pamětihodnosti, muzea a atrakce. Londýn jsme projeli křížem krážem všemi možnými dopravními prostředky – metrem, dvouposchoďovým autobusem, vlakem, nadzemní dráhou a samozřejmě také hodně pěšky. Ochutnali jsme část z široké palety rychlého občerstvení, která reprezentuje kulturní rozmanitost britské metropole. Na několik dní jsme se nechali vtáhnout do vzruchu velkoměsta, poznali jeho pestrost a barevnost…

Věřím, že na tomto školním zájezdu poznali žáci KUS SVĚTA, ale také kulturní rozmanitost.

Všichni jsme si pobyt užili, a budeme na vše dlouho vzpomínat. :)

Bc. Květoslava Sehnalová

Program našeho leteckého zájezdu

1. den

V pondělí 30.9. jsme se s dětmi sešli v 10 hodin na letišti v Praze, kde jsme se odbavili a čekali na náš let. Všichni měli výbornou náladu, a nemohli se dočkat až nastoupí do letadla směr Londýn. Kvůli silnému větru měl náš let hodinové zpoždění, a tak jsme v Londýně přistáli až v 15.25.

Z letiště nás čekala dlouhá cesta na hotel. Vyzkoušeli jsme si, jak se v Londýně cestuje vlakem, metrem a autobusem. Do hotelu, který byl blízko Hyde Parku, jsme dorazili okolo 19 hodiny. Ubytovali jsme se, odložili si osobní věci a vyrazili na noční prohlídku města. Při noční prohlídce jsme obdivovali Parlament a slavný Big Ben, White Hall, Westminster Abbey, Trafalgarské náměstí a Leicester Square. Nechyběla ani prohlídka Chinatownu.

Hned první večer jsme zmokli, a poznali jsme, co znamená, když se řekne “ pravé anglické počasí“.

Na hotel jsme se vrátili unavení, ale šťastní a plní zážitků.

2. den

V úterý 1.10. ráno po anglické snídani jsme vyrazili na výlet vlakem do univerzitního města Oxford spojený s návštěvou světoznámé koleje Christ Church a prohlídkou historického centra. Christ Church je místo známé hlavně tím, že se v prostorách koleje natáčely filmy o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Při prohlídce Oxfordu jsme si mohli také prohlídnout známá místa jako Radcliffe Camera, Sheldonian Theatre nebo Bodleian Library. Samozřejmě nechyběl ani volný čas na pořádný oběd, nebo na nákup suvenýrů.

V odpoledních hodinách jsme se znovu vydali vlakem zpět do Londýna za novými zážitky. Tentokrát to byla nejnavštěvovanější atrakce, a to Londýnské oko, které stojí přímo naproti Westminsterskému paláci s úžasnými výhledy na město nad řekou Temží. Londýnské oko, anglicky London Eye, které stojí v samotném srdci Londýna je vysoké 135 metrů a je tak nejvyšším v Evropě.

Další velmi populárním místem mezi studenty, které jsme navštívili jsou Londýnské kobky, anglicky London Dungeon. Je to místo světově proslulou mrazivě hororovou atrakcí v Londýně. London Dungeon jsou kombinací skutečných dějin, hororu i humoru jež nás provedl nazpět časem do nejtemnějších momentů v historii hlavního města. I zde nás čekaly nezapomenutelné zážitky. Toto místo připomíná různé historické události způsobem blízkým mladé generaci, a tak i naše žáci měli možnost toto místo navštívit.

Celodenní poznávání jsme zakončili krásnou procházkou přes Trafalgarské náměstí, Piccadilly Circus a prohlídkou ulice s názvem Downing Street. Nejznámějším domem v této ulici je dům s číslem 10, kde se nachází oficiální sídlo britského premiéra.

Opět jsme zmokli a na hotel se vraceli unavení, ale plní dojmů a nového poznání.

3. den

I ve středu 2.10. jsme si pochutnali na anglické snídani. Po snídani nás čekal odjezd do vyhlášeného letoviska Brighton, přezdívaného „Londýn u moře“. Obdivovali jsme ulice Brightonu, které jsou typické svými barevnými domy, překvapily nás graffiti, které jsou na mnoha z těchto domů vidět již z velké vzdálenosti.

Čekala nás krásná procházka ke Královskému pavilonu, který vypadal jako z pohádek „Tisíce a jedné noci“ a dozvěděli jsme se důležité informace, které jsou neodmyslitelně spojené s tímto místem.

Navštívili jsme místní akvárium Sea Life se žraloky a obřími želvami. Jedná se o nejstarší akvárium v Británii a jeho návštěva určitě stála za to. Nechyběl ani odpočinek na pláži u moře. Někdo jen tak seděl a vnímal krásu moře, někdo házel kamínky do vody nebo sbíral mušličky. Někteří otužilci se dokonce procházeli ve studeném moři. Atmosféru moře jsme si všichni bezvadně užili. Samozřejmě se zde dalo koupit nejlepší “fish and chips“ - typické anglické jídlo.

V centru města jsme mohli obdivovat hudbu a zpěv pouličních umělců. I zde jsme měli volný čas na prohlídku města, dobré jídlo a na nákup suvenýrů. V podvečer jsme se vydali vlakem zpět do Londýna. Čekala nás poslední noc v Londýně, a tak jsme ještě poslední chvilky využili k večerní procházce. Opět jsme usínali unavení, ale plní zážitků.

4. den

Ve čtvrtek 3.10. nás čekala poslední anglické snídaně. Po snídani jsme si dobalili věci a připravili se k odletu. Ještě, než jsme vyrazili na náš poslední výlet Londýnem, uložili jsme si všechny věci v jednom hotelovém pokoji, abychom se mohli bez problému pohybovat po Londýně.

Tentokrát jsme si udělali krásnou procházku Londýnem, a mohli tak obdivovat krásu památek a známých míst jako jsou St. Paul´s Cathedral, the Bank of England Museum, Buckingham Palace a the Great Fire Monument. Navštívili jsme pevnosti Tower of London. Tato pevnost sloužila především jako žalář pro vězně z vyšších vrstev. V prostorách Toweru se také nachází popraviště Krvavá věž (Bloody Tower). Zde byl údajně se svým bratrem zavražděn mladičký Eduard V. Mimo jiné zde byla za nevěru svému muži popravena Anna Boleynová, manželka krále Jindřicha VIII. Můžeme zde také vidět uložené korunovační klenoty.

Toto zvláštní místo má také tajemnou legendu. Legenda říká, že pokud šest krkavců (ravens) opustí Tower, bude to znamenat pád britské monarchie. Dnes jich Tower střeží sedm, tedy požadovaných šest a jeden náhradní navíc. Stejně jako v Buckighamském paláci i zde se setkáte se stráží. Tower však střeží jiní strážníci a mají odlišné oblečení, říká se jim „beefeaters“.

Také jsme měli možnost obdivovat známý most Tower Bridge a dokonce se nám poštěstilo vidět zvedání ramen mostu.

Tímto jsme náš výlet ukončili. Vrátili jsme se na hotel, abychom si vyzvedli věci a vydali se směr letiště. Na letiště v Londýně jsme dorazili v pořádku, bez problému jsme se odbavili a čekal nás let domů. Naše letadlo dorazilo do Prahy v pořádku a i s odbavením jsme se ve 22.00 již vítali se všemi rodiči.

 

6. října 2019