Žáci školy si připomněli Den válečných veteránů

Svátek válečných veteránů, který je slaven 11. listopadu, tedy v den výročí konce 1. světové války, si u památníku v Buštěhradě připomněly děti naší školy. K památníku položily vlastnoručně vyrobené vlčí máky, které jsou symbolem tohoto svátku a odkazují na slavnou báseň Ve flanderských polích od kanadského lékaře válčícího na evropské západní frontě Johna McCrea. Do pošmourného listopadového dopoledne se také rozhořely svíčky zapálené dětmi, které pak uctění památky buštěhradských padlých držely symbolickou minutu ticha. 

Jednalo se o dobrovolnou akci žáků našich šestých tříd, která navazovala na téma účasti rodinných předků v prvním celosvětovém válečném konfliktu. Děti po svých předcích v 1. světové válce pátrali u svých rodičů a prarodičů, ale také v databázi Vojenského ústředního archivu, která mapuje válečné oběti v řadách rakousko-uherské armády, ale také například účast Čechů v nově vznikajících československých legiích. Při tomto hledání zjistila řada z našich žáků, že jejich předci skutečně padli v tomto konfliktu nebo během něho přešli na stranu dohodových mocností a bojovali v legiích.

Zkuste také zapátrat po svých možných předcích v 1. světové válce a navštivte zmíněnou internetovou databázi Vojenského ústředního archivu. Ta je stále doplňována, a i když bohužel stále ještě nezahrnuje celé válečné období, může vám přinést zajímavé informace o vztahu vaší rodinné historie a před sto lety probíhajícího válečného konfliktu.

Mgr. Jan Vtípil

 

11. listopadu 2015