Škola v přírodě 4. třída

Cílem naší školy v přírodě byl útulný horský penzion Vyhlídka v Hojsově Stráži,
který se nachází v nejkrásnějším koutu Šumavy nedaleko malebného městečka Železná Ruda.
Pro dobrodružnější cestu jsme si vybrali dopravu tam i zpět vláčkem. Vyjížděli jsme z Hlavního nádraží v Praze v sobotu 9. června 2012 a zpět jsme se vraceli v pátek 15. června 2012. Děti se na cestu vlakem velice těšily, proto jejich kufry byly sbaleny už týden před odjezdem. Cesta byla dlouhá, ale utekla nám velmi rychle a myslím si, že pro děti je jedním z největších zážitků.

Hned po příjezdu jsme vyrazili obhlédnout okolí našeho penzionu. Nejenže se přímo v naší vesnici nacházela jedna z železnorudských vyhlídek, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, ale k tomuto místu se váže i pohádka „Knoflík, rys a rychtář“ z Hojsovy Stráže. Vesnice leží v nadmořské výšce 890 metrů na západním svahu hory Můstek nad údolím horního toku řeky Úhlavy. V průběhu týdne jsme navštívili spoustu zajímavých míst jako např. Černé a Čertovo jezero a Pancíř, na který jsme vyjeli místní sedačkovou lanovkou s přestupem na Hoffmanových Boudách. Pancíř je také jeden z nejkrásnějších vrcholů na Šumavě. Jeho nadmořská výška je 1214 m. Odtud jsme se vydali na Můstek a postupně scházeli dolů do naší vesnice. V Železné Rudě jsme navštivili základnu Horské služby, kde nás čekala zajímavá beseda s místními záchranáři o jejich profesi. Ukázali nám lékařské vybavení, přepravu zraněného a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí z jejich nevšedních dnů prožitých v horách. A když nám počasí nepřálo, vrhli jsme se do práce s fimo hmotou, barvili trička, vyráběli rámečky z přírodnin. Z naší školy v přírodě jsme pro rodiče vezli opravdu hodně originálních dárečků.
Děti byly po celou dobu rozděleny do skupin, ve kterých bojovaly o peníze, za které mohly v soutěžích získat spoustu odměn. Hry nás provázely nejen v pěkném počasí, ale i za deště. Závěrečné hledání pokladu bylo právě díky nepříznivým podmínkám velmi vzrušující. Nic nás však neodradilo od toho, abychom se vrhli do pátrání po dobře skrytém tajemství. Děti nadšeně vyrazily po vyznačené cestě a odhodlaně plnily nelehké úkoly. Vše dopadlo dobře, poklad byl nalezen a večer nás čekal závěrečný táborový oheň a také vyhodnocení.

Vše proběhlo bez jakýchkoliv výchovných problémů a my se můžeme těšit na další bezvadnou školu v přírodě plnou zážitků.

Michaela Ludvíková, tř. uč. 4. třídy

 

 

19. června 2012