„Lidice shall live“ Přednáška Alana a Cheryl Gerrardových

Ne každý ví, že necelé tři měsíce po vyhlazení Lidic byla v britském městě Stoke on Trent zahájena sbírka na obnovu vesnice, kterou potkal tak tragický osud. Obyčejní lidé v hornickém městě nedaleko Manchesteru vybrali v přepočtu na dnešní dobu milion liber, tedy více než třicet milionů korun. Ústřední postavou neobvyklého aktu dobré vůle se stal Sir Barnett Stross, hlavní organizátor celé sbírky. Nutno podotknout, že Barnett Stross přišel také s myšlenkou vybudovat v Lidicích Růžový sad a díky němu disponuje Lidická galerie hodnotnými uměleckými díly od autorů z celého světa.
Alan a Cheryl Gerrardovi z města Stoke on Trent, kteří navštívili Českou republiku v souvislosti s 70. výročím vyhlazení Lidic, přišli do buštěhradské školy s cílem přiblížit nám osobnost Barnetta Strosse. Jejich zajímavé povídání bylo doplněno neméně zajímavými filmovými dokumenty. Projev prezidenta Beneše v plynulé angličtině z 6.září 1942 u příležitosti zahájení sbírky ve Stoke on Trent, nebo dokument mapující lidické události z dílny britské BBC opravdu stojí za shlédnutí.

Přednáška našich britských přátel byla zajímavá jak obsahem tak formou. Pomohla nám hlouběji si uvědomit silné vazby mezi našimi regiony a také nás posunula dále v naší snaze osvojit si anglický jazyk.

Petr Sejkora
učitel angličtiny
 

 

13. června 2012