Divadlo Ponec ve škole - Fyzika a tanec

V pátek 18. června navštívily naší školu Bára Látalová a Zdena Brungot Svitková. Obě vystupovaly v pražském divadle Ponec. Přijely nám ukázat, že fyzika není jen sedění v lavicích,ale dá se vyjádřit i tancem.

Na úvod představení nám objasnily, jak se vůbec k takové netradiční věci dostaly. Místo toho, aby sami tančily nechaly tančit žáky, kteří byli na toto představení pozváni, aby si to sami vyzkoušeli. Nejprve se zkoumalo jak rychle a jakým způsobem padají různé předměty. Potom žáci zkoušeli ‘‘převtělit‘‘ se za dané předměty a přesně opakovat jejich pády. Dále se hrála hra DÍK. Hráči se postavili do kruhu. Jeden z nich vyhodil míč a když byl v půlce kruhu řekl jméno. Jmenovaná osoba míč chytla a po krátkém mlčení řekla „dík“. ( vysvětlení pohybu, volného pádu a dalších zákonech fyziky).

Bylo to velmi zajímavé a hlavně poučné. Uvědomili jsme si, že fyzikální zákony nás obklopují, ale svou všední jednoduchostí si jich nevšímáme. Jednoduché se stává samozřejmostí, ale popsat jednoduché stává se obtížností.

Kateřina Vávrová 6.roč.

 

 

24. června 2010