Poslední týden před otevřením MŠ

Tento týden se v pátek oslavuje Den rodiny. Navrhované aktivity můžete využít během celého týdne. Slavili jsme Den matek, v červnu bude Den dětí a Den otců. Doma můžeme oslavovat členy rodiny i bez těchto dnů a plnit si drobná přání a radosti. Každý den si může jeden člen rodiny vyhradit jedno odpoledne pro sebe a přát si …. hraní, odpočinek a zbytek rodiny mu jeho přání mohou plnit.

Sportovní odpoledne

PONOŽKY naplňte zmačkanými novinami nebo luštěninami. Házejte do hrnců, krabic nebo do kruhu nakresleného křídou venku na zemi.

Kuchařské odpoledne

POHÁR – připravte jogurt nebo tvaroh, oplatky, ovoce a můžete vyrábět poháry. Z různých kousků ovoce mohou děti na špejle napichovat OVOCNÉ ŠPÍZY a pak si udělat piknik.

Relaxační odpoledne

MASÁŽE dělají rády i děti. Dejte na zem ručník, pusťte klidnou hudbu a ukažte jim jak na to, stačí hladit, promačkávat, vše lehce.

ČÍST pohádku mohou i z obrázků a vy můžete aspoň chviličku jen poslouchat. Případně být diváky, když by vám pohádku chtěli zahrát.

Hudební odpoledne

HUDEBNÍ NÁSTROJE můžete doma vytvořit z čehokoliv, třeba z plastových nádob, stačí do nich vložit rýži. Děti mohou zkoušet, na který předmět se dá hrát a zkusit si zrytmizovat oblíbenou písničku. Ťukat mohou venku i s kamínky.

Výtvarné odpoledne

SLANÉ TĚSTO je levná varianta modelovací hmoty. Kromě modelování můžete udělat soutěž o nejvyšší, největší nebo nejzajímavější stavbu. Stačí k tomu špejle nebo špagety a modelína. Pak už záleží na vaší tvořivosti.

K výrobě slaného těsta budete potřebovat:

  • 2 sklenice hladké mouky
  • 3/4 sklenice studené vody
  • 1 sklenici soli

Sůl a mouku nasypte do mísy. Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pružné, ale pevné těsto. Jestliže se těsto drolí, dolijte trochu vody. Jestliže se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Těsto můžete i obarvit potravinářským barvivem nebo ho můžete pomalovat po tvorbě. Na slepení – spojování jednotlivých částí, použijte vodu, kterou dané místo potřete. Důkladně propracované těsto zabalte do igelitového sáčku, aby neosychalo. Hotové výrobky nechte sušit na vzduchu.

 

SKLÁDÁNÍ PODLE PŘEDLOHY

V této aktivitě si můžete vyzkoušet zručnost a soustředění.

Potřebujete papír, nejlépe čtvrtku A4, nůžky, pastelky.

Z papíru či čtvrtky uděláme čtverec, který budeme překládat tak, aby nám vzniklo 16 malých čtverců, viz obrázky v příloze.

Čtverce vybarvíme dle předlohy, rozstříháme a vybereme si obrázek, který budeme skládat. Postupujte od jednodušších obrazců k těm složitějším.

 

 

11. května 2020