Divadlo, výtvarná dílna a MDVV v Památníku Lidice

Velice originálního  a neobvyklého divadelního představení se 31.10.2013 účastnily tři desítky dětí v Památníku Lidice. Bylo spojeno s výtvarnou dílnou a prohlídkou Mezinárodní dětské výtvarné výstavy tamtéž.

Těžko se dá popsat, která část programu děti nejvíce zaujala. Vše bylo totiž překvapivé, nové a jiné, než v divadle kamenném. Příběh z naší historie, příběh o kulturním dědictví, tradicích, lásce i zradě ukázal a přiblížil hravou formou základní morální a mravní hodnoty lidstva. Dotknul se naší vlasti, místa, kde žijeme, Lidic i samotných žáků a vysvětlil některé neznámé pojmy.

Děti kromě jiného zkusily tancovat mužský lidový tanec verbuňk, nakreslily si masopustní masku, za přítomnosti  kurátorky MDVV, paní Mgr. I. Kasalické a jejího laskavého výkladu si prohlédly krásné exponáty z celého světa.

Velká pochvala náleží všem dětem za vzorné chování, ale především za velkou aktivitu během představení, pozornost a všechny vědomosti, které použily při spoluvytváření veselého a současně i vážného pořadu, který se odvíjel na základě historických faktů.  

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

31. října 2013