Jak nás ovlivnil Světový den výživy - 1. část
Již naši předkové věděli, že:
- sníst denně jedno jablko prospívá zdraví
- ořechy pozitivně ovlivňují činnost mozku
- dýně obsahuje vitamíny B, minerální látky a draslík
Jak je důležité sledovat vše, co člověk jí a pije, jakou má souvislost potrava s lidovými zvyky a k čemu je možné využít nepoživatelné zbytky některých plodin, o tom byl dvoudenní projekt, který vyvrcholil společnou prezentací 26. října odpoledne.
Děti z prvního oddělení nasbíraly mnoho zajímavých informací o jablku a ukázaly ostatním přípravu křížal. Ve druhém zhotovily malé dárečky ze slupek od ořechů a připomněly všem lidové zvyky Vánoc. Děti ze třetího oddělení pak pro všechny připravily ukázky dlabání dýní. Semínka z nich si mohl ochutnat a osahat každý.
S plodinami našich zahrad a jejich hmatatelným poznáváním se ovšem neloučíme. Budeme k nim přiřazovat další, které jsou běžně dostupné, pomáhají udržovat zdraví a stávají se i jinak zajímavými. Na první místo jsme zařadili jablko. Jeho oblý tvar je symbolem celistvosti Země a kosmu.
Anna Holeyšovská
vedoucí vychovatelka
27. října 2010