Výsledky krajského kola v šachu

Ve středu 5. prosince jeli ZŠ, ŠŠAK a šachový oddíl Buštěhrad reprezentovat dvě družstva žáků naší školy na krajské kolo v Neratovicích.

Mladší žáci I. stupně ve složení Matyáš Mayrhofer (5. třída), David Lang (4.), Ondřej Popovský (3.) a Lucie Dvořáková (5.) sehráli sedm zápasů švýcarským systémem, v němž porazili ZŠ Sadská 3:1, ZŠ Říčany 3:1, ZŠ Krhanice 3:1, ZŠ Uhlířské Janovice 3:1.

Nad jejich síly byly celky ZŠ Jince 0:4, celkový vítěz ZŠ Stříbrná Skalice 0:4 a druhý postupující do republikového kola ZŠ Vorlina. Herní výpadek proti teoreticky slabším Jincům byl příčinou celkového sedmého místa, který je z celého středočeského kraje a 13ti účastníků turnaje velkým úspěchem.

Starší žáci Michaela Nová (7. třída), Eva Vrbová (6.), Lukáš Malý (6.) a Stanislav Hejl (9.) také odehráli sedm klání, z nichž vyšli vítězně 3x (ZŠ Říčany kontumačně 3:1, Gymnázium Neratovice 3:1, Gymnázium Kralupy n/Vltavou 2,5:1,5), jednou remizovali (ZŠ St. Boleslav 2:2) a 3x prohráli (ZŠ Liteň 0:4, Gymnázium Sedlčany 0,5:3,5, Gymnázium Příbram).

V konečném součtu bodů získali žáci druhého stupně 13. místo ze 16ti zúčastněných a z celého kraje, což je při účasti dvou „rekreačních“ šachistů v našem družstvu úspěch.

Za zmínku také stojí postup do republikového finále Gymnázia Kladno v kategorii starších žáků, v jehož řadách nastoupili bývalí žáci naší školy Lukáš Dvořák a Martina Tajovská a další šachisté Sokola Buštěhrad. Tyto úspěchy jen dokazují, že šachy v našem městě mají dobrou podporu a vysokou úroveň a kvalitu.

Mgr. Václav Barták

12. prosince 2012