Zápis ze zasedání dne 22. 9. 2008

Přítomni:

A. Holeyšovská, Mgr. Krobová, Mgr. M. Mňuková, Ing. J. Muller, J. Šímová,

??? Burešová, Doc. +??? Trnobranský, Ing. J. Závorková

Omluveni:

Mgr. M. Kindlová

Hosté:

Mgr. V. Sklenářová, Bc. T. Musil

Program:

  1. Seznámení s Výroční zprávou školy a hospodařením školy
  2. Realizace ŠVP
  3. Plánované akce pro škol. rok 2008/2009
  4. Změny ve Školské radě
  5. Diskuse
  1. Paní Mgr. Sklenářová obeznámila přítomné s Výroční zprávu školy a vyzvala členy o dodání případných připomínek do 7. 10.2008. Stručně zhodnotila chod projektů, řešení problémů s chováním žáků, výjezdy do škol v přírodě. Podotkla, že snížení rozpočtu školy spolu se zdražením energií a současným zvýšením nákladů na hygienu z důvodů nepříznivé epidemiologické situace ve Středočeském kraji povede k nedostatku prostředků pro provoz školy. Pan starosta přislíbil zahájit jednání k řešení tohoto stavu. Paní ředitelka dále upozornila na nemožnost realizace plánované obnovy tabulí ve třídách i počítačů, které jsou již některé výukové programy již zastaralé. Škola též nemůže pokračovat v nákupu učebních a ochranných pomůcek jakož i v placeném vzdělávání učitelů, jelikož prostředky z OINV jsou pro tento kalendářní rok krácené o 100 000,- Kč. Z uvedených důvodů se škola snaží získat granty, i v rámci EU. Získané prostředky by měly mimo jiné pokrýt náklady na vylepšení technického zázemí školy – dílny pro žáky, učebny fyziky, interaktivní tabule a počítačů pro členy pedagogického sboru.

  2. Školní vzdělávací program Vzdělání pro budoucnost bude realizován druhým rokem v druhé, doplněné verzi. Důraz je kladen na rozvíjení dovedností žáků především v předmětech Český jazyk, Matematiky, Dějepis, Zeměpis, Tělesná výchova s Pracovní činnosti. Nově je nabízena výuka německého jazyka pro žáky sedmého ročníku, a ruského jazyka v zájmovém kroužku pro žáky ostatní. Do ŠVP byly začleněny dále Etická a Zdravotní výchova, jakož i hodnocení pro děti s LMD a evaluace ŠVP, který je průběžně doplňován. Mgr. Sklenářová upozornila na zpřísněné podmínky omlouvání nepřítomnosti žáků jakož i zpřísnění pravidel chování ve škole (též výstřednosti oblékání).

    Rada školy schválila hodnocení známkami.

  3. Pedagogický sbor byl po odchodu některých učitelů doplněn. Díky novým členům sboru jsou žákům nabízeny i nové zájmové kroužky (stol. tenis, košíková,…). Z plánovaných akcí jsou již připravené: Halloween, Den evropských jazyků, Vánoční trhy a další. Pro úspěšný průběh minulého škola má zájem na zorganizování plesu školy ve spolupráci se SRPŠ. Paní Burešová požádala o užší spolupráci školy při plánování akcí pro žáky v období Dne dětí a rozsvícení vánočního stromu ..

  4. Pan Muller oznámil změnu v řadách Školské rady, kde novým zvoleným členem z řad rodičů dětí navštěvujících MŠ se stal pan Bc. Tomáš Musil. Poděkoval Mgr. Mňukové za její několikaleté úsilí ve Školní radě. Pan Musil byl přivítán a jedním z jeho cílů bude užší spolupráce s vedením MŠ a pomoc při řešení připomínek rodičů. Nabídl též informovat o možnostech využití probíhajících projektů v kraji poskytovaných finančními institucemi.

  5. V diskusi byly oceněna vstřícnost vedení MŠ při řešení odpoledního spaní dětí. Paní ředitelka vyjádřila záměr učinit změny v náplni práce školníka. Výuka v nových dílnách by měla začít v novém kalendářním roce.

    Velice byla oceněna společná snaha členů pedagogického sboru a rodičů při realizaci rekonstrukce třídy z vlastní iniciativy – vybavení novým nábytkem (financováno rodiči a zúčastněnými učiteli) a výmalby (přispění rodičů i školy).

Termín příštího zasedání školské rady bude upřesněn dle potřeby.

Dne 22. 9. 2008 v Buštěhradě.

Zapsala: Mgr. Monika Mňuková

29. června 2010