Zápis ze zasedání dne 17. 10. 2007

Za ŠR přítomni: A. Holeyšovská, J. Šímová, L Krobová, Ing. J. Müller, Mgr. M. Mňuková, Ing. J. Závorková, M. Burešová, Doc. Ing Trnobranský

Omluveni: Mgr. M. Kindlová

Hosté: Mgr. V. Sklenářová

Zástupci SRPŠ: Z. Vestfálová, I. Kasalická, H. Čandová, J. Müllerová, J. Plášek, I. Vřešťálová, K. Šípek, R. Svobodová

Program společné schůze rady a výboru SRPŠ:

  1. Zpráva o chodu školy za uplynulé období
  2. Výroční zpráva a Inspekční zpráva ZŠ a MŠ Oty Pavla v Buštěhradě
  3. Hodnocení činnosti SRPŠ
  4. Organizace školního roku 2007/2008
  5. Změna ve složení školské rady
  6. Diskuse

  1. Pan Müller přivítal přítomné a vyjádřil přesvědčení o prospěšnosti společných schůzí Školské rady a SRPŠ. Společně s paní Sklenářovou obeznámili přítomné se situací na konci minulého školního roku, kdy nespokojenost některých rodičů žádala odvolání paní ředitelky z funkce. Veřejné zasedání městského zastupitelstva neshledalo tento požadavek za právně opodstatněný. Paní ředitelka poděkovala zastupitelstvu i členům ŠR za podporu. Podle jejího názoru je škola opět v solidaritě, kterou ještě trochu narušuje nepochopení záměrů a moderních metod výuky ve škole kvůli nedostatečné informovanosti rodičů. Úbytek dětí ve škole je způsoben i přítomností konkurenčních škol v okolí (otevření tříd 2. stupně v sousední obci). Škola tuto skutečnost registruje a připravuje opatření? nárůst koncepčnosti řízení školy, ŠVP orientováno na Vzdělání pro budoucnost. Odchod učitelů byl kompenzován, průměrný věk učitelů se snížil z cca 50 let na 43,4. Byly provedeny změny v oblast vedení zaměstnanců ve smyslu finančních pobídek, nároků na učitele a podpory vzdělávání pro získání kvalifikace (dnes plně kvalifikovaná jedna třetina pedagogického sboru). Dochází k modernizaci forem učení, profilaci školy na ekologickou výchovu, plánuje se rozšíření jazykového vzdělávání, zavádí se metody programů Zdravá škola a Začít spolu.
  2. Rada školy schválila Výroční zprávu ZŠ a MŠ Oty Pavla v Buštěhradě. Rada školy byla taktéž seznámena s Inspekční zprávou. Inspekce byla provedena na základě podnětu zřizovatele školy Českou školní inspekcí ve dnech 18. - 20. září 2007.
  3. Činnost SRPŠ stručně vyhodnotila paní Čandová. Došlo k volbě nových členů finanční komise, zvýšení příspěvku rodičů pro činnost SRPŠ na 200 korun za dítě. Informovala přítomné o vynaložení prostředků na zaplacení učebnic pro 9. ročník, na podporu pitného režimu dětí ve školní družině, na organizaci akce Halloween. SRPŠ navrhuje změnu ve vynaložení prostředků- místo sladkostí na Mikulášskou nadílku zabezpečit koupi stolu na stolní tenis pro 2. Stupeň a společenské hry, nebo stavebnice pro žáky 1. stupně. Upozornila na značné problémy při organizaci plesu SRPŠ pro nízký zájem veřejnosti. Bude nutno zlepšit propagaci plesu, více zdůraznit, že jeho finanční výtěžek je věnován žákům školy. Vedení školy přislíbilo pomoci se zvýšením účasti rodičů. Ples se uskuteční ve druhé polovině ledna 2008.
  4. Paní Sklenářová seznámila přítomné s plány pro stávající školní rok a se zaváděním Školního vzdělávacího programu (ŠVP). V organizaci školního roku, kromě výše zmíněných skutečností, dochází k některým změnám. V prvním a šestém ročníku se vyučuje podle vlastního školního vzdělávacího programu Vzdělávání pro budoucnost,v ostatních ročnících podle vzdělávacího programu Obecná škola. Zvyšuje se počet hodin matematiky a českého jazyka, snižuje se počet hodin rodinné a občanské výchovy, přibývají volitelné předměty v souladu s přiblížením se obsahu učiva koncepci Základní školy a požadavkům RVP. Vyučující si dělají vlastní výukový plán, škola se stala pilotní školou nakladatelství Fraus, díky které získává vysoce kvalitní moderní učebnice za poloviční cenu. Nejbližším cílem je odstranit výukové mezery žáků druhého stupně, dořešit neřešené problémy se žáky s nezvládnutelnými potížemi, vybudovat opět kredit školy tak, aby si veřejnost uvědomovala, že škola má dostát především profesionálních povinnosti školy. Do budoucna škola vyvine úsilí k obnovení paralelních tříd ve všech ročnících, zvýší kapacitu školní družiny i mateřské školy. ZŠ získala grant na vybudování bylinkové zahrádky v areálu školy, díky kterému bude možné obnovit i školní skleník. Počítá se s vybudováním dílen v souladu se zvyšující se poptávkou trhu práce po zručných řemeslnících. Technické vybavení školy pro výuku fyziky a chemie se pokusí škola řešit přes granty Evropské unie. Realizace nákupu interaktivní tabule, kvůli vyčerpání finančních prostředků, se posouvá do dalšího období. V organizaci třídních schůzek dojde ke změně, budou individuální (posouzení výhodnosti bude v kompetenci rodičů).
  5. Ve školské radě nahradila Mgr.Krobová paní Mgr.Tesařovou, která odešla do důchodu.
  6. Paní Müllerová přednesla připomínku ke komplikacím při objednávání jídel dětí navštěvujících školní družinu. K řešení situace se perspektivně uvažuje o zavedení čipového systému, budou-li na objednávací automat finanční zdroje.

    Obnovení dětského pěveckého sboru ve škole - dotaz paní Kasalické - je v této chvíli nerealizovatelné z důvodů personálních.

    Škola uvažuje o zřízení Školního klubu pro žáky 2. stupně.

    Retardéry před budovou školy, nebo obdobné zařízení, jsou v jednání. Závora, či vrata na místě vstupu do areálu školy jsou plánovaná k realizaci dle výsledků výběrového řízení na příští rok.


Termín příštího zasedání školské rady bude upřesněn dle potřeb školy, rady či SRPŠ.

Dne 17.10.2007 v Buštěhradě.

Zapsala: Mgr. Monika Mňuková

6. listopadu 2007