Zápis ze zasedání dne 24. 10. 2011

Autor: Bc. Tomáš Musil, MBA

Informace o schůzce

datumčasmístopočet účastníků
24.10.201117:30 - 19hZŠ Buštěhrad10

Účastníci přítomní

Věra Sklenářová (VSk), Věra Mrázková (VMr), Magda Kindlová (MKi), Vladislav Fialka (VFi), Tomáš Musil (TMu), Václav Barták (VBa), Daniela Javorčeková (DJa), Libuše Krobová (LKr), Milena Maršnerová (MMa), Daniela Swart (DSw)

Účastníci omluvení

---

Hosté

J. Müller, J. Závorková

2. Agenda

Popis

  1. Představení členů ŠR
  2. Volba orgánů ŠR, jednací řád
  3. Výroční zprávou školy za rok 2010-2011
  4. Ostatní - diskuze

3. Kontrola úkolů z minulého zasedání

Nebyly stanoveny

4. Zápis

  • 4.1. Představení členů ŠR

    Vzhledem k proběhnuvší volbě členů ŠR – 1/3 členů jako zástupců nezletilých žáků a 1/3 jako zástupců pedagogických pracovníků školy, byla ŠR doplněna o nové členy

  • 4.2. Volba předsedy ŠR

    1. DSw vznesla dotaz na jednací řád, přítomný Jiří Müller, bývalý předseda ŠR sdělil, že jednací řád byl minulou ŠR schválen a bude předán společně s dalšími podklady nově zvolenému předsedovi ŠR.
    2. Veřejným hlasováním byl jednohlasně zvolen nový předseda ŠR. Stal se jím Tomáš Musil.
  • 4.3. Diskuze nad Výroční zprávou ZŠ

    K projednání výroční zprávy byla školskou radou přizvána ředitelka školy.

    1. TMu – dotaz ohledně kapacity MŠ, plánu a variant jejího rozšíření. DJa za zastupitelstvo města vyjádřila přesvědčení, že odstěhování MÚ do prostor Buštěhradského zámku proběhne s mírným zpožděním, ale v termínu, kdy bude možno provést přestavbu stávajících prostor MÚ pro účely školky. Pokud toto nebude reálné, je připraven plán vybudování jednoho až dvou oddělení MŠ v prostorách nové budovy ZŠ.
    2. TMu vznesl dotaz na existenci strategie personálního obsazení pozic pedagogických pracovníků v ZŠ. VSk považuje personální obsazení za konsolidované především z hlediska kvalifikovanosti pedagogických pracovníků. Nedořešené zůstává obsazení pozice výchovného poradce ve škole.
    3. DSw – dotaz na existenci plánu pro intenzivnější využití zahrady MŠ a změnu režimu venkovního pobytu dětí z MŠ poté, co se z budovy MŠ odstěhuje MÚ. VSk uvedla, že škola o dalším využití zahrady MŠ neuvažuje.
    4. DSw – dotaz na kapacitu družiny – VSk ujistila, že družina kapacitně pokryje i narůstající počet dětí v ZŠ.
    5. DSw – dotaz na strategii externího testování žáků a jejich výsledky. VSk uvedla že škola má strategii externího testování a z výsledů testování škola vyvozuje konkrétní závěry.
    6. TMu – vyjádřil názor na nutnost rekonstrukce prostor šatny ve staré budově ZŠ, která neodpovídá moderním standardům. VSk ujistila, že vedení školy o tom ví, sdílí tentýž zájem, ale vše brzdí přidělený objem finančních prostředků z rozpočtu obce.
    7. VSk informovala ŠR o sníženém rozpočtu na provoz školy. (objem finančních prostředků byl ponížen meziročně o 24% z 2,5MM CZK na 1,9MM CZK). Tento rozpočet není dostačující a i přes agresivní úsporná opatření je nyní škola na hranici platební neschopnosti. Rada školy pověřila ředitelku školy a předsedu ŠR k jednání se zastupitelstvem a orgány města s cílem napravit tento tristní stav.
  • 4.4. Výroční zpráva ZŠ

    1. Školská rada jednohlasně schválila Výroční zprávu bez připomínek.
  • 4.5. Diskuze

    1. DSw upozornila na potřebu zveřejňovat dokumentaci školy na webových stránkách školy (výroční zprávy, všechny zápisy z jednání ŠR, školní vzdělávací program). VSk školskou radu ubezpečila, že výroční zprávy i zápisy z jednání ŠR škola tímto způsobem zveřejňovat bude, vystavení školního vzdělávacího programu však za účelné nepovažuje, obává se o odcizení know-how školy.

5. Úkoly

úkolzodpovídátermín
1. Převzetí podkladů od bývalých členů ŠR + prezentovat „Jednací řád ŠR“TMuPříští ŠR
2. Účast na jednání s zástupci MÚ ohledně finanční situace školyTMuurychleně

6. Agenda příštího jednání

popisprezentuje
1. Informace o finanční situaci ZŠVSk + TMu
2. Případné úpravy „Jednacího řádu ŠR“TMu
3. Nové informace o rozšíření MŠDJa

15. listopadu 2011