Zápis ze zasedání dne 30. 11. 2004

Počet přítomných: 7

Přítomni: Mgr. A. Holeyšovská, pí. V. Kellerová, Mgr. M. Kindlová, pí. A. Mildorfová, Mgr. M. Mňuková, Ing. J. Müller, Mgr. B. Tesařová

Omluveni: pí. J. Šímová

Neomluveni: Ing. L. Sušická

Hosté: pí. Vestfálová, p. Helísek (zástupci rodičů z 1. tříd)

Program:

  • Projednání žádosti rodičů o dofinancování nákladů na dvě první třídy
  • Projednání návrhu na vyplacení mimořádné odměny pro ředitele ZŠ a MŠ
  • Doplněn o: Opatření pro zvýšení preferencí místní ZŠ pro zápis nových žáků

Průběh jednání:

  • Přivítání a poděkování za účast.
  • Dofinancování nákladů pro dvě první třídy

    V září tohoto roku nastoupilo do dvou prvních tříd místní ZŠ méně dětí, než se jich hlásilo, což bylo důvodem pro jejich neplánované sloučení, plánované na 28.9.2004. Z řad rodičů vzešlá iniciativa dosáhla za podpory ZRPŠ a Rady ZŠ oddálení uskutečnění tohoto plánu do pololetí, kdy jedna z paní učitelek odchází na mateřskou dovolenou. Vzhledem ke změnám ve škol. zákoně, který vstoupí v platnost 1.1.2005, rodiče žádají o zachování obou prvních tříd až do konce školního roku 2004/2005. Řešení vidí v možnosti uhrazení zvýšených nákladů (na provoz jedné z těchto tříd) zřizovatelem, o což tato iniciativa požádala.. Tyto náklady byly vyčísleny ve výši cca 200.000 korun. Pí. Tesařová vyjádřila potřebu získání bližších informací na příslušném ministerstvu, aby byla žádost v souladu s ještě nevydanými převáděcími předpisy. V případě, že ano, a zřizovatel by pokryl vzniklé náklady, škola by byla schopna, i když ne lehce, zabezpečit 1 pracovní sílu pro výuku dětí na druhé pololetí. V dalším školním roce však potřebu zachování těchto dvou tříd nevidí (některé děti budou s velkou pravděpodobností opakovat ročník).Pan Müller upozornil, že vyhovění žádosti rodičů nemůže být vnímáno jako negativní precedens, ale spíš jako pozitivum, a vztahovalo by se pouze na první třídu. Pan Helísek vyjádřil lítost nad tím, že pan Beran sám nevyužil možnost požádat o dotaci pro druhou 1. třídu zřizovatele.Rada školy podpořila žádost o přidělení dotace škole ve výši maximálně 200 000,- Kč pro možnost zachování obou prvních tříd do 30.6.2005. Návrh jednomyslně schválila.

  • Mimořádná odměna pro Mgr. Berana

    Rada ZŠ jednomyslně schválila návrh na vyplacení mimořádné odměny Mgr. Beranovi za mimoškolní aktivity. Pí. Tesařová uvedla, že prostředí školy je velice pozitivně hodnoceno všemi návštěvníky.

  • Preference školy pro zápis nových žáků

    P. Müller vyjádřil přesvědčení, že pokud by město našlo prostředky pro otevírání dvou prvních tříd každoročně, přispělo by to ke zvýšení preferencí pro zápis dětí do místní ZŠ v okolí. Pan Helísek vidí v této možnosti významnou příležitost k zvýšení popularity školy mezi rodiči. Rodičům záleží především na co nejlepších podmínkách při zahájení školní docházky dětí, které jsou jednoznačně a významně vyšší při nižším počtu dětí ve třídě. Upozornil na důležitost nástupu dětí do místní školy, protože tím vzroste pravděpodobnost pokračování jejich docházky v dalším ročníku.

  • Zlepšení propagace činnosti a úrovně školy
    Rada školy opět diskutovala možnosti zvýšení popularity místní školy mezi rodiči, shodla se na nutnosti vypracovat plán zlepšení informovanosti o místní škole. Pí. Kellerová vyjádřila přesvědčení většiny členů rady ZŠ o nutnosti větší informovanosti věřejnosti o bohatých mimoškolních aktivitách školy (kroužky, aktivity v ŠD) a spokojenosti žáků a rodičů s výukou i výchovou především na I. stupni ZŠ. Upozornila na nutnost zveřejnění těchto informací v nejbližším čísle BZ, kde by měl být uveden i datum pro Dny otevřených dveří v ZŠ, na kterém se rada školy dohodla s p. Beranem na jednání před prázdninami; měli by být před zápisem dětí do 1. tříd. Pro nábor dětí do prvních tříd navrhla vložit do BZ letáček na uvedené téma.Uvedla též požadavek zveřejnění výsledků školy v testu Kalibro pro II. stupeň. Zástupci školy tvrdí, že nejsou špatné, ostatní členové rady se shodli, že je potřeba o tom veřejnost informovat. Bylo by dobré využít k tomu BZ, pravidelnými příspěvky na toto téma (image, úroveň školy, výsledky přijímacích řízení místních žáků a jejich prospívání na dalších stupních škol, …) nejlépe v každém čísle BZ.
  • Termín příštího jednání: další jednání rady proběhne dle potřeby.
  • Poděkování za účast a zakončení.

Přítomni: Viz záhlaví

Jednání proběhlo v zasedací místnosti MěÚ.

Zapsala: Monika Mňuková

30. listopadu 2004