Dopis pana učitele Vlčka Otovi Pavlovi z 10.12.1969

Buštěhrad, dne 10. prosince 1969

Milý příteli!

Obdrželi jsme Tvůj dopis, který je opravdu od bývalého žáka velmi příjemný. Píšeš "byla to dobrá škola". Ano, byla, a odpovědně Ti musím napsat, že se snaží být stále taková.

Ovšem dobrou školu nedělají jen pedagogičtí pracovníci, uklízečka a školník, ale také žáci.

A jedním z nich jsi byl právě Ty. Možná, že se budeš divit, že na škole je svědek, pamětník a posuzovatel "Tvého průměrného prospěchu". Vzpomínáš ve svém dopise na s. Ochotného. Vzpomeneš si také na býv. tř. učitele Václava Vlčka? Ten Tě také měl a loučil se s Tebou s celou třídou při totálním nasazení.

Vrátil jsem se víc jak po 25 letech zpět na Buštěhrad a vedu školu.

Hned, jak jsem zde nastoupil, ptal jsem se po osudu všech mých bývalých žáků. Dozvěděl jsem se hodně, ale Popperovi nikdo nevěděl. Jseš to tedy Ty? Je to opravdu možné??

Ve svém archivu fotografií jsem našel záběr naší třídy, kde před Mirou Veselým jseš Ty. Prosím Tě, až se s fotkou potěšíš, pošli mi ji zpět.

Na kolektiv, který je na fotce, není možno zapomenout! Vzpomínáš na své bývalé spolužáky? Lukeše, Soukupa, Vinkla, Veselého, Čtrnáctého, Valdrába, Maternu, Procházku a další?

Nezlob se, že jsem se trochu rozepsal. Napiš také něco o sobě, co jste odešli z Buštěhradu.

Budeš-li mít chvilku volnou, navštiv naši školu. Budeš vřele vítán. K Vánocům hodně zdraví, spokojenosti a moc pozdravů.

Zdraví Václav Vlček, ZDŠ Buštěhrad


26. listopadu 2006