Projekt Krokus

Po delší pauze se letos naše škola, konkrétně prostřednictvím třídy 6. C, opět zapojila do Projektu Krokus, který realizuje irská organizace HETI zabývající se vzděláváním o holokaustu. V České republice projekt probíhá ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze. 

Organizace školám zdarma rozešle cibulky žlutých krokusů, které vykvétají na přelomu ledna a února. 27. ledna se připomíná Mezidárodní den památky obětí holokaustu. Výběr květiny není náhodný ani z hlediska vzhledu, protože žlutá barva a podoba okvětních lístků připomínají hvězdu, kterou se museli Židé od roku 1941 označovat. 

V pracovních činnostech žáci vybrali umístění a připravili tvar, do kterého jsme poté v hodině dějepisu zasázeli cibulky. Poté jsme si ještě povídali o tom, proč si vlastně židovské oběti připomínáme a jaké hrůzy se v době 2. světové války odehrávaly.

Teď už jen nezbývá než čekat, kolik krokusů nám příští rok vykvete. Doufejme, že co nejvíce, aby byla hvězda hezky vidět a přiměla ostatní se ptát.

Mgr. Zuzana Kozoňová

 

29. listopadu 2021