Happy Halloween

Halloween není český svátek, ale časem se dostal i k nám a je velmi často připomínán. Je to svátek anglosaský, který se slaví 31. 10., den před křesťanským svátkem Všech svatých. 

Zvyky Halloweenu se rozvinuly v Irsku. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem „trick or treat“. Tradičními zvyky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, kostlivci, sovy a různé příšery. 

Jak již bylo řečeno, v České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si ale před dům symbolicky dávají vyřezané dýně. Tak i naše škola si tento svátek opět připomněla. Někteří žáci se vrhli na vyřezávání dýně, kterou si pak vystavili. 

Děti přišly v kostýmech čarodějnic, kouzelníků, zombíků, upírů a jiných bytostí. Na chodbách naší školy jsme mohli potkat nejrůznější strašidla a příšery. Letošní specialitou bylo vaření bonbonů.

České děti si tento svátek připomínají hlavně ve výuce anglického jazyka. Strašidelný den začal halloweenskou násobilkou a hledáním správného řešení ve skupinkách. Následovalo strašidelné čtení a hledání podobností s českým svátkem zvaným „dušičky“. Práce s textem a hledání strašidelných vět děti bavila. Na závěr jsme si kladli otázky, proč si lidé vymýšlejí duchy a strašidla. Starší žáci si připravili skvělé prezentace o tomto svátku v různých zemích. V další části jsme se přesunuli k interaktivní tabuli a poslouchali krátká videa v angličtině, jak slaví děti Halloween třeba ve Velké Británii, ale i v jiných místech světa.

Halloweenská slovní zásoba dětí je na dobré úrovni a tak následovalo halloweenské Bingo, které jsme si společně zahráli. Žáci pracovali s další slovní zásobou a poslouchali kreslené příběhy v angličtině, vyplňovali různé křížovky a hádanky. Poté si kladli otázky, zda textu porozuměli. Následovala hra Hledej svého kamaráda, děti chodily po třídě a hledaly stejná slova, opět procvičovaly slovní zásobu hravou formou. Variantou hry bylo tvořit další možné skupiny a pozorně číst slova a výrazy v angličtině.

Doufáme, že si všichni oslavu tohoto svátku skvěle užili.

Všem žákům, kteří se zapojili do aktivit Halloweenu, nebo jenom přišli do školy v maskách, moc děkujeme a už se opět těšíme na příští rok! 

Bc. Květoslava Sehnalová a kolektiv vyučujících anglického jazyka

 

2. listopadu 2021