Projektový den 5.A

Dne 13. 5. 2021 se skupina žáků třídy 5.A zúčastnila projektového dne zaměřeného na zdravé vaření. Cílem projektu bylo seznámit žáky se surovinami prospívajícími lidskému organismu a tyto suroviny používat v praxi při vaření.

V úvodní části programu shlédli žáci video od výživové poradkyně, která díky úpravě jídelníčku úspěšně pomáhá (léčí) svým klientům. Žáci se tak na vlastní oči přesvědčili, že vše, co konzumujeme, ovlivňuje z velké míry naše zdraví. Po rozboru videoukázky si žáci vyzkoušeli sestavit zdravé menu.

Dále již následovalo společné vaření, jako takové. Na programu bylo vaření dvou pokrmů - slaného a sladkého. Žáci si vybrali recept na zeleninový salát s těstovinami, kuřecím masem, sýrem, a jako sladkou tečku ovocné taštičky. Děti se postupně seznámily s pomůckami, které budou při přípravě pokrmu používat. Také byly obeznámeny s možným nebezpečím, které na ně při vaření číhá. Vyzkoušely si, co obnáší vaření od přípravy surovin přes krájení, úpravu masa, dochucování, porcování, servírování až po stolování.

Vaření všechny žáky velice bavilo. A jak se vydařilo? Posuďte sami! Jeden pokrm krásnější a chutnější, než druhý. :-)

PB

 

31. května 2021