Evropský den jazyků v Buštěhradu

European Day Of Languages, Europäischer Tag der Sprachen, Journée européenne des langues, Europejski Dzień języków, Europski dan jezika

Evropský den jazyků se slaví každoročně 26. září. Na základě prohlášení Rady Evropy z 6. prosince, 2001 vydaného ke konci Evropského roku, který Rada Evropy uspořádala společně s Evropskou unií. Cílem tohoto svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy.

Důležitost tohoto svátku jsme si v naší škole připomněli ve dnech 25.9 -  26. 9. a to v hodinách anglického jazyka. Cílem tohoto dne bylo poukázat, jak důležité je cizí řeči studovat, ale také jak nutné je poznávat kulturu a tradice jiných zemí v Evropě. Tento den jsme také využili  ke zpestření výuky, kdy žáci měli možnost rozvíjet své dovednosti a znalosti. 

Žáci 1. – 9.tříd měli připravené aktivity, které byly přizpůsobené věku jednotlivých tříd. Pro naše nejmenší to byl krátký pozdrav v různých jazycích se zvukovými a vizuálními ukázkami na interaktivní tabuli. Poznávání vlajek a písniček, poděkování a představování v různých jazycích. Starší žáci pracovali ve skupinkách i samostatně. Připravovali si prezentace k předem vybraným jazykům. Práce se týkala i zemí, ve kterých se daným jazykem hovoří, zaměřili jsme se na kulturu, tradice, jídlo, typické produkty nebo významné a známé osobnosti.  Žáci prezentovali a seznamovali své spolužáky se zajímavostmi dané země formou posteru, který sami vyrobili nebo prezentací na interaktivní tabuli.

Ideou naší školy je přiblížit různé cizí jazyky hravou formou tak, abychom žáky motivovali k učení se nové cizí řeči či k prohloubení znalosti v těch jazycích, se kterými již začali.

A to se nám myslím povedlo. Všichni jsme si tyto dva dny užili…….

TĚŠÍME SE ZASE ZA ROK :)

Bc. Květoslava Sehnalová, Mathew Booth

 

30. září 2019