Jak jsme chovali motýli

S nápadem pořídit si motýlí farmu, přišla maminka jedné ze žákyň. Byli jsme touto myšlenkou všichni nadšeni, a když nám tedy poštou přišlo 10 housenek motýlů, měli jsme velkou radost.

Bylo velmi zajímavé sledovat, jak se malé housenky denně krmí a úměrně tomu i rostou, až jsme se báli, že se do našich krabiček nevejdou.

Po týdnu se ovšem housenky začaly zavěšovat na horní okraj víčka a během několika hodin se z nich staly kukly.

Abychom se o našich motýlcích dozvěděli i něco více (a nejen o nich, ale i o jiném hmyzu), pozvali jsme si do školy odborníka, entomologa p. Krásenského. Ten nejen, že velmi poutavě vyprávěl o hmyzím světě, dokázal odpovědět na každou naší všetečnou otázku, ale přinesl nám na ukázku i několik rarit ze světa hmyzu (např. největšího brouka na světě jménem Titanus Giganteus).

Po jeho návštěvě jsme se také dozvěděli, že naši motýlci budou s největší pravděpodobností patřit mezi Babočky bodlákové. Než se nám všichni motýlci vylíhli, pečlivě jsme si jednotlivé kukly pojmenovali. Nejen, že se mezi jmény objevili jména našich spolužáků, ale jeden motýl dostal i velmi oblíbené jméno Jarmil.

Po necelém týdnu se nám vyklubalo na svět všech 10 motýlů, které přikrmujeme cukrovou vodou.

V pátek je slavnostně vypustíme do přírody a budeme doufat, že tady v okolí školy založí novou motýlí kolonii a jejich potomci budou zkrášlovat okolní přírodu. Držíme jim palce!

Vaši druháčci z céčka :-)

 

17. června 2019