Festival Jeden svět dětem

Žáci šestých a sedmých tříd se letos zúčastnili promítání krátkých dokumentárních filmů v Kladně v rámci festivalu Jeden svět dětem, který má za úkol informovat o lidských právech a také umožnit dětem dozvědět se o problémech a životních osudech jejich vrstevníků ve světě. Festival zároveň upozorňuje na negativní důsledky vzájemné netolerance na lidskou psychiku.

My jsme navštívili projekci tří krátkých snímků, přičemž po každém následovala krátká reflexe pocitů diváků a diskuze o tématu. První dokument, Kluci v přístavu, se věnoval problematice přátelství v multikulturní společnosti, následoval snímek Miruna, který pojednával o mladé rumunské dívce žijící v sociálně vyloučené lokalitě, jejímž největším snem bylo dosáhnout dostatečného vzdělání, aby mohla změnit způsob svého života a stát se policistkou. Poslední krátký film se jmenoval Tanečník Skip a byl o holandském chlapci, který zažíval výsměch a šikanu ze strany vrstevníků kvůli tomu, že se jeho zálibou stal tanec. 

Všechny tři projekce byly velmi zajímavé a různorodé a část dětí se velmi aktivně zapojila do následných diskuzí, což pořadatelé velmi ocenili.

Mgr. Zuzana Kozoňová

 

13. května 2019