Projekt finanční gramotnosti

Jelikož je naším cílem, aby žáci odcházeli z naší školy finančně gramotní, přijala jsem nabídku občanského sdružení AISIS, která přímo v naší škole realizovala dva projektové dny na zvýšení osobní finanční gramotnosti dětí. Osobní finanční gramotnost je totiž velice důležitá, nicméně je v České republice stále poměrně nízká, a to nejen u dětí. Program byl financován Ministerstvem průmyslu a obchodu, díky čemuž ho měly zapojené děti zdarma, na druhou stranu mohl proběhnout jen ve dvou třídách na druhém stupni. Konkrétně se jednalo o třídy 7.B a 9. třídu. Oba dny s dětmi pracovala paní lektorka Anna Valešová, které tímto ještě jednou děkuji.

V sedmé třídě se žáci zabývali nákupy na internetu a možnostmi reklamace, ochranou spotřebitele a podobně, což je v době rostoucího počtu e-shopů jistě téma podstatné. Deváťáci se věnovali úvěrům, jejichž obliba také stoupá a hlavně před Vánoci jsou nabídky nejrůznějších společností všudypřítomné. Bohužel je stále hodně lidí, kteří jim neodolají a na dárky či dovolenou si půjčí.

Ohlasy dětí na pětihodinový program byly převážně pozitivní, přístup paní Valešové byl vstřícný a velmi profesionální a já věřím, že oba programy přispěly ke zvýšení finanční gramotnosti v těchto třídách.

 

Mgr. Zuzana Kozoňová

 

5. listopadu 2018