Halloween a Památka zesnulých neboli dušičky

K tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří dva svátky – Halloween a Památka zesnulých neboli dušičky.

Halloween je anglosaský svátek, který se slaví 31. října a stal se oblíbeným hlavně u dětí.

S touto tradicí neodmyslitelně souvisí vyřezávání dýní, různé převleky, černá a oranžová barva, masky a strašidelné historky. Ovšem převleky mají svůj důvod. Nošení masek úzce souvisí se Samhainem, což je doba, kdy Keltové oslavovali konec léta a příchod nového roku. Keltové také věřili, že se otevírá brána do světa mrtvých. Duše zemřelých se vracely v tuto noc domů, aby vyhledaly své příbuzné. Rozsvícenými vydlabanými dýněmi jim lidé svítili na cestu, a před zlými duchy se chránili právě převleky.

Památku zesnulých si každý rok připomínáme vždy druhý listopadový den. Tento den má své hluboké kořeny a tradice.  Na tradiční dušičky bychom si měli připomenout ty, kteří s námi již nemohou být. Zajít na hřbitov, zapálit svíčku a uctít památku na své milované. Tento významný den je u nás stále velmi populární, a na rozdíl od Halloweenu jej dodržuje většina rodin. Ovšem stejně jako Halloween mají i dušičky kořeny v keltských zvycích.

Tato noc byla doslova magická, neboť Keltové věřili, že mrtví se živými jsou v tuto dobu navzájem velmi blízko.

Tato památka zesnulých se slaví již od roku 998, kdy ji zavedl benediktýnský opat Odilo.

A ještě jednu zajímavost na závěr: Dříve se peklo speciální sladké pečivo, které se jmenovalo dušičky. Lidé ho dávali žebrákům a pocestným.

Obecně platí, že dospělí lidé dají spíše na Dušičky a děti a mladí si nenechají ujít vyřezávání dýní a veškeré radosti spojené s Halloweenem.

Ať už slavíte Dušičky, Halloween nebo svátek Všech svatých, symbol zapálené svíčky, který všechny tyto svátky spojuje, bude alespoň na chvíli pomyslným světlem, které rozzáří pošmourné podzimní dny a vnese do nich slavnostní nádech.

Bc. Květoslava Sehnalová

 

1. listopadu 2018