„Hudba je fajn“ – výchovný koncert v ZŠ Buštěhrad.

Dnes se žáci prvního stupně zúčastnili velmi pěkně provedeného hudebního projektu, který zrealizovala a zorganizovala paní učitelka Markéta Antošová a jejímiž protagonisty byli dva členové ze známé skupiny Knezaplacení, Honza Paulík a Lenka Musilová. K projektu se děti sešly v naší školní tělocvičně, kde byl dostatek prostoru na to, aby se mohlo akce účastnit více tříd pohromadě. Děti se zde zábavnou a příjemnou formou seznámily s tématy, které patří do všeobecného hudebního vzdělání.

Poslechly si jak zní operní zpěv, v podání operní pěvkyně, která byla hostem obou hlavních protagonistů, zjistily jaký je rozdíl mezi školeným a neškoleným pěveckým hlasem, dozvěděly se, co vše musí udělat pro to, aby se mohly stát profesionálními zpěváky či hudebníky.

V druhé části programu byly dětem představeny hudební nástroje z rodiny fléten, takže už s přehledem mohou nyní samy vyprávět o tom, jak vypadá flétna tenorová, altová i sopránová, na vlastní uši mohly slyšet jak pisklavě dokáže zpívat pikola, a jak dunivě a hluboce bručet flétna basová, a také se dověděly, jak těžké je někdy vyrobit náústek k flétnám příčným.

Organizátoři projektu vhodně střídali povídání o nástrojích se zpíváním všeobecně známých filmových a pohádkových písniček, takže si na chviličku společně s nimi zazpívalo snad každé z dětí, které tento hudební projekt navštívilo.

Třešničkou na pomyslném zpěváckém dortu byl zpěv kánonu, který zejména starší děti z prvního stupně zvládly celkem obstojně hned na první dobrou a potlesk, který po tomto výkonu zazněl, byl myslím opravdu zasloužený.

V programu nechyběl samosebou ani tak oblíbený nástroj, jako je kytara a tak při známých písních, jako je „Není nutno, či „Statistika nuda je“ tělocvična doslova duněla dětským zpěvem, a děti tak z projektu odcházely jednak trochu poučené, ale zejména s úsměvem na tváři a uvolněné. Hudba zkrátka opět splnila své hlavní poslání, rozjasnit tváře, duše i srdce všech přítomných.

Kateřina Stašková

 

10. října 2018