Zájezd do Velké Británie

24. května se vydalo 31 žáků ze 6. – 9. tříd na letiště a spolu se svými učiteli a panem průvodcem z CK London Way Filipem Felixem přeletělo do Londýna. Tam začal čtyřdenní poznávací zájezd, o kterém nikdo nevěděl, že se z něj vyklube zájezd šestidenní.

Vše začalo návštěvou muzeí – přírodovědného, vědeckého a Albertova. Pokračovalo se do hotelu, kde se po ubytování všichni zas vydali do víru velkoměsta – na Oxford street a do známé čínské čtvrti Soho. Ještě povečeřet a mohl být rozchod na známém náměstí Leicester Square.

Druhý den se celá skupina vlakem přesunula do přímořského letoviska na jihu Anglie – Brightonu. Zde proběhl příjemný den spojený s návštěvou podmořského světa, zábavního mola, odpočinku na pláži ve společnosti racků a ochutnávky nejlepšího fish and chips v Anglii.

Třetí den byl ve znamení Harryho Pottera v univerzitním městečku Oxford. Po prohlídce starobylého městečka a nejstarší univerzity si všichni prohlédli halu, kde se natáčelo tolik známých scén ze seriálu. Před odjezdem se ještě všichni projeli v loďkách.

Čtvrtý den opět patřil Londýnu a jeho nejznámějším památkám. Všichni si mohli prohlédnou Tower s jeho korunovačními klenoty, podívat se prosklenou stěnou dolů ze známého Tower Bridge, pokochat se Westminsterským opatstvím, podívat se na Big Ben, který byl bohužel pod lešením a podívat se na mnohé další zajímavosti.

Spokojeni, ale unaveni se všichni vydali v podvečerních hodinách na letiště. Tam se ovšem stalo něco, co nikdo nečekal – po prodlužujícím se zpoždění letadla byl let bez náhrady zrušen kvůli stávce ve Francii. V té chvíli se ukázalo, že výběr cestovní kanceláře byl šťastnou volbou. Majitel, který byl současně průvodcem, ihned sehnal ubytování v hotelu a začal zajišťovat náhradní cestu domů. V žádném letadle v následujících dnech nebylo 34 volných míst, tak bylo nutné zajistit jinou dopravu.

Nakonec si všichni ještě pátý den prohlédli Buckinghamský palác a přímořské městečko Dover s jeho hradem a muzeem. Vykoupali se v moři a vydali se trajektem do francouzského Calais. To už byl ovšem večer, tak po přejezdu traktem a večeři v Mc Donalds (hrazenou majitelem CK) čekalo všechny poslední přenocování v hotelu a ráno bohatá francouzská snídaně s bagetkami, paštikami, sýry a dalšími pochoutkami. V 12.30 přijel autobus z Čech, který všechny dovezl zpátky na Buštěhrad.

Nezbývá než poděkovat panu Filipu Felixi za bravurní zvládnutí situace a všem účastníkům zájezdu, kteří se se všemi změnami skvěle vyrovnali. I přes nastalé komplikace si všichni nečekaně prodloužený zájezd moc užili a snad příští rok zas vyrazíme s dětmi a panem Felixem poznávat jiný kout Evropy.

Ing. Sylva Vinklová

 

6. června 2018