Projekt Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu

Dne 27.1.2018 se připomínal Mezinárodní den památky obětí holocaustu, který probíhal v období 2. světové války. K této příležitosti připravilo Židovské muzeum v Praze projekt pro žáky a studenty, kterého jsme se spolu s 9. třídou zúčastnili.

Nejprve jsme se v budově muzea setkali s pamětnicí holocaustu, paní Evelinou Merovou, kterou tragické události související se snahou vyhladit židovské obyvatelstvo potkalo jako jedenáctiletou. Nejprve prošla Terezínem, později Osvětimí, přišla o otce, pak byla shodou náhod ve 13 letech poslána na těžké zimní výkopové práce, kde přišla i o matku, ale sama nakonec s vážnými omrzlinami nohou dokázala přežít a dočkala se osvobození. Dnes je jí úctyhodných 88 let a pomáhá šířit povědomí o holocaustu tím, že si svůj životní příběh nenechává pro sebe.
Dále jsme se vypravili do Pinkasovy synagogy, která slouží jako pietní místo pro české oběti holocaustu. Na jejích vnitřních stěnách jsou abecedně a podle jednotlivých židovských obcí České republiky napsána jména a data narození i úmrtí těch, kterým se vyhlazování Židů nepodařilo přežít. Na památníku se neustále pracuje, protože se i dnes objevují nová jména, která jsou postupně doplňována.
V patře synagogy jsme pak navštívili výstavu dětských kreseb z Terezína, které jsou jasnou a srozumitelnou výpovědí o zdejších podmínkách.
Nakonec jsme také dostali úkol, na jehož zpracování máme jeden měsíc. Máme vytvořit dílo, které by odráželo období holocaustu. Je na nás, jak si s tím poradíme.

Mgr. Zuzana Kozoňová

 

22. února 2018