Studentská konference Lidice

Dne 28. 11. 2017 se v Lidické galerii uskutečnila studentská konference, na které studenti z několika českých i slovenských škol prezentovali své badatelské práce o účastnících 2. světové války, ale i o běžných občanech, jejichž osud byl válečnými událostmi, případně následujícím komunistickým režimem, nepříznivě ovlivněn. My jsme byli ke konferenci přizváni jako pozorovatelé a posluchači.
Konferenci pořádal Památník Lidice ve spolupráci s projektem Národní kronika. Tento projekt pomáhá uchovávat osudy obyčejných lidí pro historiky a budoucí generace. I letošní příspěvky budou do kroniky připojeny. Zpracovávat příběhy často neznámých lidí, jejichž velmi konkrétní osudy se ztrácejí na pozadí „velkých dějin“, o kterých se zejména mluví a vyučuje, je velmi důležité. Jsou to totiž právě obyčejní lidé, kteří ony „velké dějiny“ spoluvytvářejí, jsou jejich svědky a jejich osudy mají velkou cenu. Proto by se na mě nemělo zapomínat.
Letos jsme sice byli na konferenci jen jako posluchači, nicméně jsme dostali nabídku,  abychom se příští rok zúčastnili jako prezentující. Bylo by velmi hezké, kdyby se někdo rozhodl, že životní osud někoho z jeho okolí, případně předků, by stál za probádání a uchování pro další generace. Uvidíme, jestli se mezi našimi žáky někdo takový najde.
A co vy? Ptali jste se někdy na život svých rodičů, babiček a dědečků? Nechte si vyprávět, co zažili, třeba budete překvapeni.

Mgr. Zuzana Kozoňová, Mgr. Eva Bláhová

 

1. prosince 2017