Ochrana člověka za mimořádných událostí nebo-li branný den ve škole

Ve čtvrtek 3. 5. nešel celý den v obci, a tím i ve škole, elektrický proud. Protože bylo hezké počasí, rozhodli jsme se využít tuto dobu a připravili jsme pro žáky branný den čili nacvičování ochrany obyvatel za mimořádných okolností. Abychom nejen naplnili školní osnovy a současně udělali akci zajímavější, pozvali jsme profesionální hasiče z Kladna a zásluhou sponzora autobazaru Štěpánek pana Petra Štěpánka zajistili staré auto.

Akce začala v 8.00 hodin příjezdem a houkáním hasičů. Bohužel připravená dýmovnice, která by simulovala požár selhala, a tak byl požár vyhlášen pouze houkáním hasičů. Následovalo vyklizení budovy na čas, což zvládli žáci v rekordním čase a poté nástup s hlášením veliteli hasičů.

Cvičení začalo vyprošťováním raněného z auta, poskytnutím první pomoci a hašením požáru auta, na kterém se podíleli kromě hasičů i žáci. Úlohy poraněného se dobře zhostil žák osmé třídy Pavel Pacovský. Po uhašení požáru a odjezdu hasičů plnili žáci celé dopoledne úkoly na stanovištích – první pomoc, překonávání překážek, odhad vzdáleností, atd. Úsilí všech bylo v závěru celého dopoledne ohodnoceno sladkou odměnou, ti nejlepší pak dostali drobné odměny jako přídavek.

Mgr. Věra Sklenářová
ředitelka školy

 

10. května 2007