Univerzál 2017 – Piškvorky

V úterý 18. 10. 2016 jsme odstartovali sportovně - intelektuální etapovou soutěž pro žáky ZŠ Buštěhrad – Univerzál 2017. Je vhodné uvést, že v rámci této soutěže bude během školního roku 2016/2017 pro zájemce připraveno 10 etap, ve kterých mohou změřit své intelektuální a pohybové síly a nadání se svými spolužáky. Cílem soutěže je snaha umožnit žákům vyzkoušet si disciplíny, ke kterým se normálně dostanou jen vybraní studenti během školních olympiád a turnajů.

První etapou, otvírající celý ročník, se staly piškvorky. Tato, mezi žáky, relativně oblíbená hra, kterou si často jedinci krátí přestávku a někdy i část hodiny, měla pompézně nastartovat celou soutěž. Ne úplně se to podařilo, částečně možná kvůli odpolednímu termínu či celkově hektické situaci při stěhování se do nového křídla školy. Každopádně cestu na turnaj si našli celkem dva chrabří žáci a dvě statečné žákyně naší školy a tak jsme mohli zahájit doslova v rodinné atmosféře. Oproti původnímu předpokladu, že jednotlivé kategorie – hoši a dívky budou hrát po celou dobu zvlášť, tedy proti sobě ve skupinách a poté postupovat do pavouka jsme zhodnotili, že v rámci situace bude nejlepší vytvořit jednu skupinu a nechat si zahrát každého s každým. Po nesoutěžních zápasech v rámci rozehřátí se čtveřice pustila do ostrých zápasů, z nichž každý trval pět minut, během kterých se snažili vyhrát co nejvíce jednotlivých her. Po urputném zápolení bylo za chvíli jasné, že dnešní den bude patřit klukům. Ve změti křížků a koleček se nejlépe orientoval David Lang, který suveréně vyhrál všechny zápasy, čímž si zajistil první místo. O stupínek pod ním s dvěma vyhranými zápasy skončil Erik Fedorko. Třetí místo obsadila Romana Dvořáková a nepopulární brambory si odnesla nejmladší účastnice turnaje Šárka Pančáková. Z pohledu celkového bodování soutěže podle kategorií si David a Romana odnášejí do celkového bodování 20 bodů, Erik se Šárkou 15.

Velice děkujeme všem zúčastněným ,kteří se nebáli vkročit do neznáma a vyzkoušet si něco nového. Přejme jim, ať jim odhodlání vydrží a uvidíme se s nimi a snad i mnoha dalšími v etapách následujících.

Michal Štohanzl

 

24. října 2016