Den Země

Den Země 20. 4. 2007 jsme se v ZŠ Buštěhrad rozhodli oslavit tím, že se připojíme k celosvětové kampani vyhlášenou OSN „Miliarda stromů pro planetu Zemi“. S přípravou jsme začali již před měsícem. Celá akce spočívala v tom, že slavnostně zasadíme vzrostlou lípu do atria školy a současně předáme poselství budoucím generacím.

V pátek 20.4. se všichni žáci i vyučující za přítomnosti starosty města pana ing. Václava Nového shromáždili v atriu školy. Žáci, vyučující i pan starosta se formou podpisu na symbolický list papírové lípy přihlásili k trvalé péči o naši lípu. Poté bylo ke kořenům lípy uloženo v zapečetěných lahvích poselství tříd budoucím generacím. K lípě byla postavena pamětní tabulka, kterou pro školu sponzorsky vyhotovili buštěhradští pasíři. První lopatku hlíny vhodil pan starosta a poté následovali zástupci jednotlivých tříd.

Všichni společně jsme pak lípě zazpívali písničku a lípu zalili vodou ze studánek z okolních obcí.

Protože se lípa stala dominantou atria školy, rozhodli jsme se kolem ní vybudovat lavičky, kde budou žáci trávit nejen přestávky, ale i některé hodiny výuky. Lípa nás pak sama povede k péči nejen o ni samotnou, ale i o další zeleň okolo nás.

Mgr. Věra Sklenářová

 

20. dubna 2007